23 javë të shtatzënisë


Si fëmija juaj rritet

Fëmija juaj tani është në rritje 27,8 cm dhe peshon rreth 506 gram

Pra, fëmija juaj është rritur në mënyrë që të duket si pak fëmijë. Vetëm lëkura e tij ende varet mjaft folds trashë, sepse ind yndyror që formon shtresën e nënlëkurës, por filloi të zhvillohet.

Organet fëmijë gjithashtu veprojnë pothuajse në forcë të plotë, por funksionet e tyre janë shumë të ndryshme nga ato të qenësishme në organet e të rriturve. Për shembull, mëlçisë fetusit është përgjegjës për hematopoiesis dhe konverton bilirubin, e cila është prodhuar nga shkatërrimi i qelizave të gjakut qelizat e kuqe të gjakut. Normalisht, bilirubin nuk duhet të grumbulluar prodhimin e saj të tepërta vazhdimisht përmes placentës. Në rast se të mëlçisë nuk mund të përballen me numrin e bilirubin, i cili është në gjakun e fëmijës, nuk ka verdhëz, e cila mund të çojë në pasoja shumë të rënda.

Këtë javë fillon pothuajse në të plotë funksion tiroide forcë. Ky është një tjetër ngjarje shumë të rëndësishme: marrëdhënia krijuar mes dy strukturave shumë të rëndësishme të trurit hipotalamus dhe gjëndrra e hipofizës. Së bashku ata janë përgjegjës për sekretimin e pothuajse të gjitha hormoneve në trup. Si rezultat i këtij bashkimi, gjaku fetusit rritur nivelet e tiroide-stimuluese hormon që sintetizohet në hypothalamus dhe stimulon prodhimin e hormoneve tiroide.

Cilat ndryshime janë duke ndodhur me trupin tuaj

Mitrës këtë javë arrin një lartësi prej 22 cm mbi vaginë. Ju jeni të ngjarë të ndjehen shumë rehat. Shtatzënia në këtë fazë praktikisht nuk ka ndikim në aktivitetin tuaj, ndryshimet më të rëndësishme - veshje të veçantë dhe nxitje fëmijën tuaj. Ju ndonjëherë mund të merren mendtë, sidomos kur gjatë shtrirë në shpinë të tij. Kjo mitër gjatë janë mjaft të mëdha për të compress pjesërisht portalin venë një nga anijet më të mëdha të trupit tonë. Nëse ngjeshja e venë portalit vazhdon për një kohë të gjatë, ju mund të humbni vetëdijen. Prandaj është e nevojshme për të braktisur zakonin e nuk shtrihem, dhe sa më shpejt që ju bëni, aq më mirë. Megjithatë, marramendje mund të shoqërohet me një sërë arsyesh të tjera, të tilla si anemia, të cilat shpesh komplikon rrjedhën e shtatzënisë. Pra, nëse ju hasni këtë problem, të jetë i sigurt për të informoni mjekun tuaj.