Fekondimi Shtatzënia javë 2-3


Para se të vazhdojmë për të përshkruar proceset që ndodhin në gratë shtatzëna, duhet të kuptoni, prej nga bëjnë këto dy javë, e cila quhet obstetrik. Zakonisht ata janë moms shumë të hutuar. Në fakt, çdo gjë është shumë e thjeshtë: dita e parë e ciklit të para ovulacionit, zakonisht merr rreth 14 ditë (ose dy javë). Ja disa obstetër dhe të shtoni në shtatzëni për lehtësi referimi atë nga periudhës së fundit menstrual.

Çfarë ndodh në trup gjatë fekondimit


Në gratë krijuar hormonet e veçanta që promovon harlisur në mitër, endometrium është i furnizuar mirë me gjak, ndërsa gjëndër dominuese në vezore. Më parë këtë javë zarf (rreth 14-ditor 28-ditor menstrual cikli) ovulacioni ndodh shqyer gjëndër dominuese dhe vezë të pjekur shkon në zgavrën e barkut.

Këtu ai do të takohet me një prej 250 milion spermatozoide, e cila ishte me fat të përfunduar me sukses të gjithë rrugën e vështirë nga vagina përmes mitër dhe tubat fallopiane. Ajo menaxhon disa zakonisht mbijetojnë vetëm rreth 400 spermë dhe vezë për të kapërcyer pengesën vetëm mund një.

Gjatë 30 orëve të ardhshme është një kompleks oocyte proces bashkim dhe spermës, dhe të dy gjysmat e gjenotip tuaj dhe partneri juaj krijon gjenotip e fëmijës tuaj. Gjinia përcaktohet nga kromozomet e saj seksi, e cila solli spermës: në qoftë se ajo ishte kromozomi X, kështu që do të jetë një vajzë, dhe nëse Y djalë.

Veza e fekonduar është zigoti fillon rrugën e tij përmes tubave fallopiane në mitër. Ajo merr rreth 3 ditë. Gjatë këtij udhëtimi do të jetë ndarja e zygote. Tipar i këtij procesi është se qelizat e ndarë vetëm, por jo në rritje. Copëtim i parë ndodh 30 orë pas fertilizimit, të dytë edhe 10 orë të. Rreth 50-60 orë rezultojnë fragmentimin krijuar Morul topin me 16 qeliza identike. Shtypur, morula vazhdon, por tani është shtresa e jashtme e parregullt e qelizave të ndara me shpejtësi dhe shpejt shtresa e jashtme (trofoblast) është e ndarë nga të brendshëm (mases qelizore brendshme), dhe një zgavër formohet midis shtresat blastocoel. Ajo është e mbushur gradualisht me lëng. Ky fragmentim, e cila zgjati rreth pesë apo gjashtë ditë mbi, dhe embrioni quhet tani blastotsystoy ose blastula. Gjatë gjithë kohës së ndarjes embrionit lëviz poshtë tuba fallopiane, dhe tani është më në fund në mitër.

Në 5-6 ditë-të pas fekondimit Villi forma trofoblaste, të cilat kanë filluar të zbatohen në rreshtim të mitrës endometrium.

Si të përgatiten për shtatzëni

Në mënyrë ideale, fillojnë të përgatiten për shtatzëni është të paktën tre muaj përpara konceptimit. Kjo është koha e nevojshme për trupin për të hequr toksinave pasojat e jetesës sa më shumë të jetë e mundur për t'u përgatitur për shtatzëni.

Para së gjithash është e nevojshme për të hequr qafe e zakone të këqija: alkool, cigare, droga, droga të rënda. Sigurisht, kjo e fundit nuk mund të anulojë veten, ju duhet gjithmonë të konsultoheni me mjekun tuaj në mënyrë që ju të emëruar ata. Por mos harroni se ka ilaçe, ndërsa duke marrë shtatzënisë janë jashtëzakonisht të padëshirueshme dhe edhe më pak në gjendje të sigurojë një numër të drogës efekt teratogjenik, që provokojnë keqformime në fetus. Pranimi i këtyre barnave është e dëshirueshme për të ndaluar të paktën gjashtë muaj përpara shtatzënisë planifikuar. Pra, nëse ju jeni duke marrë ndonjë ilaç rregullisht, është e nevojshme për të sqaruar nëse ata dëmtojnë fëmijën.

E megjithatë, është e këshillueshme që të fillojë të marrë një multivitamin të plotë që përmban të paktën 400 (mundësisht 800) micrograms e acidit folik për të zvogëluar rrezikun e defekteve nervore tub. Sigurisht, në qoftë se shtatzënia ka ndodhur spontanisht, mos u bëni merak se ju nuk janë të përgatitur për atë siç duhet. Vetëm nga koha kur dyshimi i parë të shtatzënisë, është të ndryshojë ndjeshëm jetën e tyre, dhe më e rëndësishmja mos harroni të ndryshojë prioritetet dhe për t'u dhënë atyre një rol udhëheqës në fëmijën e ardhshëm. Se ai tani mund të rritet dhe të zhvillohet qetë ...