30 javë të shtatzënisë


Fëmija juaj tani është në rritje 38,6 cm dhe peshon rreth 1482 mitrës Gjatësia rreth 29 cm mbi vaginë.

Këtë javë është një ngjarje shumë e rëndësishme: palca e kuqe e kockave është fryti kryesor i gjakut. Tani shpretkë dhe mëlçi, më parë kryhet ky funksion gradualisht të ndaluar prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe të fillojnë për të përmbushur funksionet e saj themelore. Dritë fëmija juaj të bëhet gjithnjë e më të zhvilluar. Ata janë plotësisht të aftë për të siguruar atë me oksigjen. Për më tepër, si truri i fëmijës është formuar pothuajse tërësisht dhe menaxhuar në mënyrë aktive të gjitha proceset në trupin e tij, fëmija ka lëvizje të rregullta të frymëmarrjes. Sigurisht, frymëmarrja është ende e pamundur për të thirrur, sepse të gjitha oksigjen ajo ende merr gjak nga nëna nëpër kordonin e kërthizës, por të zhvilluara refleks frymëmarrjes në masë të madhe rrit shanset e saj për mbijetesë në rast të lindjes së parakohshme.

Sytë e një fëmijë vazhdon të zhvillohet. Kjo nuk është vetëm vezullon dhe hap sytë për periudha të gjata kohore. Disa studiues besojnë se ai mund të perceptojnë konturet e objekteve të ndryshme.

Fëmija juaj vazhdon të rritet me hapa të mëdhenj. Dhe ai kërkon rritur në mënyrë proporcionale rritjes. Tani dietën tuaj duhet të jetë sa më i balancuar dhe përmbajnë shumë proteina, vitaminë C, acid folik dhe hekur.

Nga rruga, mungesa e hekurit gjatë shtatzënisë është një problem shumë i zakonshëm. Ajo të çon në hekurit mangësi anemi në shtetin shtatzënë, kur numri i qelizave të kuqe të gjakut, hemoglobinë ose më tepër, nuk është e mjaftueshme për të siguruar plotësisht oksigjen të indeve. Kjo është e rrezikshme për nënën dhe fëmijën. Të siguruar që një sasi të mjaftueshme të hemoglobinës, ose anasjelltas, reduktuar, duke lejuar numërimin e gjakut. Mjek obstetër emëroi atë një herë në muaj, dhe kjo nuk është rastësi. Kjo periudhë është optimale, pasi shenjat e mangësi hekuri anemi gjatë muajit të fundit ka ardhur, por nuk mund të shqiptohet në mënyrë që ju dhe fëmijën tuaj të dëmtojë. Trajtimi i kësaj gjendje zakonisht nuk është e komplikuar dhe është duke marrë medikamente që përmbajnë hekur. Thjesht nuk kanë nevojë për vetë-mjekoj kur përshkrimin e recetave për gratë shtatzëna duhet të marrë parasysh shumë karakteristika të veprimit të barnave, mjeku juaj mund të vini lehtë ilaç më të mirë.