Anestezi gjatë seksion cezariane


Një nga parakushtet për çdo operacion është anestezi të sigurta dhe efektive. Lloji i anestezi përcaktohet individualisht.

Aktualisht, mundësitë e ndryshme multi më të përdorura gjerësisht të kombinuara (endotracheal) dhe anestezi rajonale për cezariane.

Deri kohët e fundit në obstetrikë kryesisht përdorur anestezi të përgjithshme endotracheal anestezi, substancë narkotike hyn në trup nëpërmjet një tub futet në trake (udhë ajrore).

Për fat të keq, ky lloj i anestezionit për cezariane është më traumatike dhe të rrezikshme për nënën dhe fetusin.

Cons anestezi të përgjithshme gjatë prerje cezariane


  • Vështirësitë tub hyrje (intubation): 1 me 250-300 raste të dështuar.
  • Rreziku i zhvillimit të shpejtë të hypoxia akut (mungesa e oksigjenit në gjak, duke çuar në organet hipoksi).
  • Rreziku i sindromi aspirimi acid (sindromi Mendelson e goditi përmbajtjen acid stomakut në traktin e poshtme të frymëmarrjes, duke çuar në reagimin inflamator shkaktuar nga djegin mukozës).
  • Pothuajse të gjitha barnat që përdoren për anestezi të përgjithshme, kalojnë placentën dhe të ketë një ndikim negativ në fetus. Pra, në doza të obstetrikë Anesthesiology ulur ndjeshëm, duke siguruar një efekt qetësues, dhe të përjashtuar plotësisht analgesics narkotike. Kjo qasje çon në anestezi të papërshtatshëm në fazën e parë të operacionit (me heqjen e fetusit). Mungesa e anestezi, nga ana tjetër, shkakton uljen e fluksit të gjakut placenta dhe hipoksi fetusit. Kështu, fëmija të ketë një ndikim negativ jo përdoret vetëm qetësuesve për nënën anestezi, por hormonet e stresit të nënës dhe një rënie të mprehtë të oksigjenit në hyrje. Dhe le të Efekti zgjat për një periudhë të shkurtër (zakonisht 3-10 minuta), por kjo është e mjaftueshme se fëmija ka lindur në depresion e drogës dhe asfiksisë (mbytja) shkallë të butë apo të moderuar. Përveç kësaj, kur anestezi të përgjithshme për nxjerrjen e fetusit nuk mund të përdoren relaxants muskujve, si muskujt e tendosur i mëparshëm barkut heqë mur fëmijë shumë të vështirë dhe të zgjasin kohën e tij nën ndikimin e drogës vijnë nga gjak e nënës.
  • Dhimbja e pamjaftueshme lehtësim periudhë e hershme postoperative.

Prandaj, pavarësisht nga fakti se ka një numër të sëmundjeve dhe kushtet në të cilat lehtësim dhimbje është e mundur vetëm me anë të Caesarean anestezi seksion endotracheal, në të gjitha rastet e tjera, mjekët preferojnë teknika rajonale anestezi.

Anestezi rajonale gjatë prerje cezariane

Këto metoda janë epidural, kurrizore dhe kurrizore-epidural anestezi.

Thelbi i tyre është se në shpinë (zakonisht në 3-4 rruaza-të mesit) është një gjilpërë të veçantë birë, dhe injektuar një anestezion lokal.

Në fakt, dallimi i një teknikë nga një tjetër është se sa thellë i zhytur gjilpërës në mes rruaza, në rastin e anestezisë epidurale, ajo është e vendosur mbi Mater Duras, në rastin e palcës kurrizore kalon nëpërmjet saj.

Në kateterit kurrizore-epidural vendosur 2, sipër dhe poshtë membranën kurrizore.

E zakonshme për këto metoda e anestezi është injektuar drogë, një mjet anastezik lokale është injektuar në sasi shumë të vogla dhe siguron efekt analgjezik lokal.

Në rast të përdorimit të saj në obstetrikë trupi znebolyuyetsya më të ulët, dhe rreth mesit të barkut dhe ndjeshmëri më të ulët dhimbje është plotësisht mungon. Megjithatë, ka ndjeshmëri të prekshëm, dmth gjysma ndjeu dhimbje atje.

Dhe në rastin e anestezi epidural dhe spinal-epidural për dhimbje cezariane seksionin jo dhe pas operacionit do të: kateteri ju lejon për të hyrë në doza shtesë të anestezisë, kështu që ju nuk mund të ndjeni dhimbje gjatë ditës së parë pas operacionit.

Efekti i anestezisë kurrizore dhe epidural për cezariane për një fëmijë

Substancë Nevojë hyrë në fëmijën nuk është prekur. Të japë efekt negativ mund ndryshime vetëm të përgjithshme lidhur me efektet anësore të anestezi.

Këto përfshijnë reduktimin e përgjithshme në presionin e gjakut të nënës dhe, rrjedhimisht, uljen e fluksit të gjakut në placentë. Por, ndryshe nga komplikimet e pashmangshme e anestezi të përgjithshme, komplikime anestezi regionarnoj luftën lehtë.

Kjo luftë është futja e zgjidhjeve që ju lejon për të mbajtur vëllimin e gjakut në nivelin e duhur për rrjedhën normale të gjakut.

Edhe pse ka një numër të vështirësive gjatë kësaj anestezi kërkon kualifikimet anesteziolog lartë, metoda më e mirë për përdorim në shumicën e situatave obstetrike.

Anestezi gjatë seksion cezariane, komplikime

Zbatimi i metodave rajonale të anestezi atje ishte një tjetër vështirësi. Për disa arsye, shumica e grave dhe disa mjekë besojnë se gjatë këtij anestezi midis komplikime mund të jetë paralizë.

Kjo nuk është e vërtetë, sepse dëmtimi i palcës kurrizore gjatë këtij lloji të anestezi për cezariane është e pamundur.

Arsyeja është thjesht anatomike, palca kurrizore është kanali shumë më e shkurtër kurrizore, ku ajo është e vendosur, dhe përfundon në shpinë kraharorit.

Dhe në fund, duke prodhuar një birë, janë vetëm nerva kurrizore, të cilat thjesht nuk mund të merrni e gjilpërës, si ata noton lirshëm në spynomozhovoy lëngshme (dhe i strukur larg nga hala).

Kur anestezi epidural dhe kurrizore janë të mundshme vetëm (mjaft të rralla) komplikime të lidhura me birë Mater dura.

Kjo mund të jetë dhimbje koke (migrenë si) dhe dhimbja lokale në shpinë, në birë. Përveç kësaj, ky lloj i komplikimeve anestezi përfshijnë hipotension zgjatur (rënie në tonin e enëve të gjakut dhe muskujt). Por të gjitha këto komplikime mirë për korrigjim.

Kështu, duke zgjedhur një metodë e anestezi prerjeje cezariane, sipas ekspertëve në interes të nënës dhe fetusit më të mirë për të preferojnë anestezi rajonale.

Në rastet kur kjo nuk është e mundur, përdorimi i anestezi të përgjithshme duhet të plotësojë kriteret e jo vetëm obscheanesteziolohicheskim por obstetrikale të mirë të mbrojtur fëmijët nga ndikimet negative të drogës komplekse të përdorura në këtë lloj të anestezi.