Shtatzënia dhe eritematosus sistemik lupus


Komente të rregullta janë jashtëzakonisht të rëndësishme gjatë shtatzënisë për të gjitha gratë. Megjithatë, për gratë me lupus janë të një rëndësie të veçantë për shkak se shumë probleme të mundshme mund të korrigjohet dhe të mirë për të trajtuar në fillim.

Keqësim


Disa gra vërejtur përmirësim në simptomat e lupus rëndim gjatë shtatzënisë nuk ndodhin shumë shpesh. Periudhat e rëndim mund të ndodhë në muajt e parë pas lindjes.

Sipas studimeve, periudha e pritjes para shtatzënisë për gjashtë muaj apo më gjatë, kur sëmundja është nën kontroll, në mënyrë të konsiderueshme zvogëlon rrezikun e acarimit gjatë shtatzënisë. Shumica acarimin kur ato ndodhin, dhe i plogët hiqet doza të vogla të kortikosteroideve.

Hipertensioni në shtatzëni

Tension të lartë të lidhur me shtatzëninë, mund të rrisë gjasat e toksemisë shtatzënisë (preeclampsia). Kjo është një gjendje e rrezikshme në të cilën ka një rritje të mprehtë në presionin e gjakut dhe proteina në urinë. Kjo ndodh në rreth një rast nga pesë gjatë shtatzënisë me lupus.

Me zhvillimin e preeclampsia nevojë për trajtim të menjëhershëm apo lindjes. Më shpesh kjo ndodh në gratë me sëmundje të veshkave, tensionit të lartë dhe pirja e duhanit.

Abort

Një në pesë shtatzënitë përfundon në pacientët lupus abort. Më të prirur për gratë abort me presionin e lartë të gjakut, sëmundje akute renale, apo lupus.

Gabim mund të jetë rezultat i zhvillimit të antitrupave kundër fosfolipide cilat rrisin gjasat e clots gjakut në venat dhe arteriet, duke përfshirë placenta. Prandaj është e rëndësishme që të testohet për antitrupa. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gratë që tashmë kishte pasur dështime.

Me zbulimin e antitrupave mjeku mund të përshkruajnë marrjen anticoagulants, të cilat parandalojnë mpiksjen e gjakut. Për 80% të femrave, këto barna janë një mjet efektiv për abort.

Parakohe Punës

Përafërsisht një e treta e grave me lupus nuk mund të informojë fëmijën që shtatzënia merr më pak se 37 javë. Para se, gratë më shumë gjasa me preeclampsia, antitrupat kundër fosfolipide dhe rëndim të lupus.

Simptomet e lindjes parakohe:

  • dhimbje prapa;
  • Presioni në legen;
  • shkarkimit të përgjakshme ose të qartë nga vagina;
  • dhimbje barkut;
  • Kontraktimet çdo 10 minuta.

Nëse simptomet e tilla duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor.

Gratë me lupus janë më të prirur për të komplikimeve gjatë shtatzënisë. Megjithatë, mundësia për të pasur një fëmijë me dëmtime të lindjes apo vonesa në zhvillimin e jo më e lartë se në femra të shëndetshme.

Duke u kujdesur për veten grave gjatë shtatzënisë

Përveç vizitave të rregullta tek mjeku dhe duke kaluar përmes planit të trajtimit, ka shumë gjëra që gratë shtatzëna duhet të bëni për veten dhe fëmijën e tyre:

  • shumë pjesa tjetër (nevojë për gjumë një natë të mirë dhe të pushoni pushimet gjatë ditës);
  • hani shëndetshëm (për të shmangur një rritje të fortë në peshë);
  • nuk pi alkool dhe mos pirjen e duhanit.