Shtatzënia dhe trashje rreziku për fëmijën


Një grup i shkencëtarëve dhe mjekëve nga Universiteti i Newcastle (Mbretëria e Bashkuar) kryer një studim në të cilin ajo u gjet se në qoftë se një grua ka një përçarje serioze të metabolizmit lipidet dhe mbipeshë, gjasat që një fëmijë do të vdesin para, gjatë ose pas lindjes është shumë e lartë .

Shtatzënia dhe trashje: një kombinim i rrezikshëm


Një studim i ri nga shkencëtarët britanikë kanë treguar se rreziku i vdekshmërisë së fëmijëve në mënyrë të konsiderueshme rritet nëse shtatzënia ndodh në gratë që janë të trashë.

Duhet të theksohet se rreth gjysma e grave të moshës riprodhuese në Britani të Madhe janë mbipeshë apo i trashë, dhe këta faktorë janë të njohura për të rritur operacionet rodorazreshayuschih përqindje dhe rrezikun e komplikimeve të rënda të tilla si diabeti gestational dhe presionit të lartë të gjakut.

Dr Ruth Bell, i cili kryesoi studimin, tha: Trashje është një problem shumë urgjent. Detyra jonë tani është kryesisht parandalimi trashje synojnë gratë e reja dhe vajzat adoleshente

Dr Bell dhe kolegët e saj analizuar kartën mjekësor 41.000 grave që lindi në periudhën midis 2003 dhe 2005.

Ata krahasuar BMI e grave me rezultatin e shtatzënisë. Gjithashtu mori në konsideratë faktorët e rrezikut të tilla si pirja e duhanit dhe moshës nënat.

Siç doli? Rreziku i vdekshmërisë perinatale dhe foshnjore (periudhën perinatale nga 28 javë të jetës intrauterine të fetusit në ditën e shtatë të jetës së porsalindur) ishte pothuajse dy herë më i lartë, nëse gruaja vuante nga një shkallë të lartë të trashje (BMI mbi 30).

Një nga arsyet (por jo vetëm) përmirësimi i vdekshmërisë perinatale është konsideruar si një rrezik të lartë të trashje në gratë me forma të rënda të preeclampsia (preeclampsia, eklampsia), i shoqëruar gjithmonë nga proteinuria dhe një rritje shumë të fortë në presionin e gjakut

Studiuesit pranojnë se të gjitha mekanizmat e ndikimit të trashje në rrjedhën dhe rezultatin e shtatzënisë janë ende të panjohura dhe kërkojnë studim të kujdesshëm.

Shkencëtarët nuk janë të njohura të dhënat në lidhje me dietën e grave të studiuara, veprimtarinë e tyre fizik, konsumi i alkoolit dhe kafeinë. Pra, për të nxjerrë konkluzione në lidhje me ndikimin e këtyre faktorëve në shtatzënisë dhe shëndetin e foshnjës nuk është e mundur.

Shumë mjekë dhe shkencëtarët na tërheq vëmendjen për faktin se rreziku i rezultatit negativ të shtatzënisë dhe lindjes rritur në gratë që janë të trashë, pavarësisht nga prania ose mungesa e komplikimeve të rënda të tilla si preeclampsia. Nga ky fakt, sipas Dr Bell dhe kolegët e saj duhet t'i kushtojë vëmendje të studiuesve për të studiuar efektin e mbipeshës në fetusit.

Që nga shtatzënia nuk është koha e përshtatshme për të bjerë peshë të tepërt, masat parandaluese duhet të synojnë në arritjen e gratë e peshës normale trupore gjatë përgatitjes për këtë ngjarje të rëndësishme.