Sëmundje të mëlçisë gjatë shtatzënisë


Sëmundje të mëlçisë gjatë shtatzënisë mund të ketë një dëmtim funksional, për shkak të rritjes së mitrës dhe zhvillimit të fetusit, dhe si Sëmundje të shkaktuara (provokuar) shtatzënisë. Më vete, ne vëmë re sëmundje të mëlçisë në gratë shtatzëna nuk janë të lidhur me shtatzëninë. Mosfunksionim të vogla mëlçisë mund të jetë asimptomatike dhe derdh në toksikoz foto shtatzënë.

Konsideroni sëmundje të mëlçisë në gratë shtatzëna, të veçantë në periudhën e shtatzënisë. Ajo sëmundje të tilla si shtatzënisë hipertension, cholestasis e shtatzënisë, mëlçisë yndyrore akut.

Shtatzënisë hipertensionit është ndërlikim i zakonshëm i shtatzënisë, ajo mund të ndodhë në çdo fazë të zhvillimit të fetusit dhe mund të jetë një shenjë e sëmundjeve të mëlçisë në gratë shtatzëna. Simptomë më e zakonshme është tensioni i lartë i gjakut preeclampsia (nefropati) shtatzënisë, ajo është quajtur toksikoz vonë. Në fazën e dytë të preeclampsia shfaqen ënjtje në këmbë dhe të armëve, pastaj fytyrën e tij. Kërkon hospitalizimin, në mënyrë që zhvillimi i mëtejshëm i preeclampsia çon në konfiskimet dhe komplikime të tjera të rrezikshme.

Stagnimi Cholestasis dhe sekrecion i pamjaftueshëm i biliare. Ai ndoshta zhvilluar sepse metabolizmi i estrogjene (hormoneve femërore) në mëlçi, pengon prodhimin e biliare dhe rrjedhën e tij në duodenum. Komplikimet e cholestasis shtatzënisë kërcënojnë për të ulur thithjen e nënës, vdekjen e fetusit, lindje të parakohshme, dhe në periudhën e mëvonshme të çojnë në cholelithiasis. Simptomë kryesore është kruarje intensive e lëkurës të shkaktuara nga depozitimi i acideve biliare në indin nënlëkuror, shkalla e të cilit varet nga ngjyra e verdhë e lëkurës.

Mëlçisë yndyrore akute zhvillohet në tremujorin e tretë, për fat të mirë, jo shumë shpesh. Kjo sëmundje e tmerrshme përfshin masa urgjente dhe të ofrimit urgjente për të shpëtuar jetën e nënës dhe të fëmijës. Simptomat manifestohen: dhimbje në rajon epigastrike dhe në sektor të drejtën e sipërme, ethe, dhimbje koke, presion të lartë të gjakut, nauze, vjellje, ënjtje, kruarje, nuancë më ikterik e lëkurës dhe sclera. Nëse mëlçisë yndyrore akute e grave shtatzëna nuk njihen në kohë, zhvilluar shpejt dështimin hepatike dhe renale që çon në vdekje.

Sëmundje të mëlçisë gjatë shtatzënisë (pohudeniehealth.tk)

Metodat e trajtimin e sëmundjeve të mëlçisë në gratë shtatzëna janë të ndryshme dhe kërkojnë një qasje të veçantë. Të gjitha trajtimet që synojnë rivendosjen e një gjendje të rehatshme për nënën dhe fetusin, largimin e dehjes, për të rivendosur funksionin e mëlçisë dhe sistemet e tjera. Kur tensioni i lartë është trajtimi i sëmundjes, e cila është shoqëruar me rritje të presionit dhe shkalla antispasmodic (Jo-PS, sulfate magnezi, papaverine). Në cholestasis emëruar ursosan për të përmirësuar zhvillimin dhe shkëmbimin e acideve biliare, si agjent kolestiraminë kunder kruarjeve, si dhe agjentë të tjerë simptomatike. Dhe në mëlçi yndyrore akute zgjidhje më të mirë kirurgjikale (cesarean).

Ka një numër të sëmundjeve të mëlçisë nuk lidhen me shtatzëninë, por ndodhin gjatë shtatzënisë. Ky hepatitis viral A, B, C, D, E, e cila A dhe E kanë vetëm formën akute dhe shërimin fund. Pjesa tjetër bëhet gradë kronike të ndryshme të intensitetit. Format akute hepatiti çojë në dështime, format kronike të shtatzënisë mund, ofroi mbështetje mjekësore. Infeksioni nga nëna tek fëmija në utero është e rrallë, më shpesh gjatë lindjes. Në këtë rast, në mënyrë efektive vaksina urgjente (në lindje).

Në hepatitit viral, sëmundje kronike të mëlçisë, cholecystitis, kolangiti, diskinesia tëmth në gratë shtatzëna duhet të jetë nën mbikëqyrje të ngushtë mjekësore.

Dietë të detyrueshme për sëmundje të mëlçisë shtatzënë, me ushqim të pjesshëm, mish ligët, fruta dhe perime. Në varësi të llojit të sëmundjes së mëlçisë janë dhënë këshilla individuale.

Spelling dhe burim Sintaksa kur Rishtypjen ruajtur.
Neni ofruar nga faqja e internetit të revistës "Site" shëndet të mirë! »»