Nënat e ardhshëm nuk mund të shqetësohen


Analiza në nivelin e ADN-së që ndodhin në mitër të bëjë një fëmijë më të ndjeshëm për të theksuar jo vetëm në fëmijëri, por edhe në moshën e rritur.

Hulumtuesit në Universitetin e Konstanz (Gjermani) kryer një studim që përfshin 25 fëmijë dhe adoleshentë të moshës 10-19 vjet dhe nënat e tyre. Kërkuesit pyetën gratë të plotësoni pyetësor të veçantë, i cili mori në konsideratë ndikimin e stresit në trupin e nënës gjatë shtatzënisë, duke përfshirë dhunën e partnerit në familje.

Pastaj ekspertët e kryer një analizë biokimike të procesit methylation ADN-së, e cila është përgjegjëse për aktivizimin e gjeneve në dhe jashtë. Me interes të veçantë ishte glukokortikoideve receptorin gjeneve (HRH), e cila është përgjegjëse për aftësinë e trupit për të merren me stresin në nivel qelizor dhe indeve.

Në efektet utero e stresit


Studimi gjeti se abuzimi paralindjes HRH methylation çon në pamundësinë e fëmijëve për t'iu përgjigjur në mënyrë adekuate për të stresit emocional në të ardhmen.

Përparimet e fundit në gjenetikë molekulare dhe sekuenca e gjenomit (dmth, përcaktimi i sekuencës së aminoacideve të ADN-së) mund të më mirë të kuptojnë ndikimin e faktorëve që rrethojnë punën e gjeneve, sjelljes, zhvillimin psikologjik dhe madje edhe një predispozitë të sëmundjeve të caktuara.

Rezultatet e arritura në të dhënat e studimit tregojnë qartë nevojën për të parandaluar dhunën në familje ndaj grave shtatzëna. Përveç kësaj, është e rëndësishme për të reduktuar stresin dhe efekte të tjera në trup, si ajo ndikon në pasardhësit e ardhshme.

Planifikuar tashmë fazën e ardhshme të punës, e cila përfshin teste psikologjike të sjelljes dhe të tjera. Ata tregojnë nivelin praktik nëse fëmijët kanë vështirësi ballafaqimin me stresin.