Vitamina E gjatë shtatzënisë


Vitamina E është një nga katër vitamina yndyrë shpjegueshëm, e cila ka aktivitet të fuqishëm antioxidant. Në të vërtetë ajo nuk është një substancë dhe kompleks dy grupet e komponimeve (tocopherols dhe tocotrienols), secila prej të cilave ka katër modifikime strukturore.

Emri i këtij vitaminë tocopherol (në pasardhësit ariu greke), thekson rëndësinë e tij të madhe për funksionimin normal të sistemit riprodhues. Vitamina E mangësi të çon në përçarje të vezoreve tek gratë dhe spermatogenesis në burrat e gabuar, dhe mungesa e saj gjatë shtatzënisë mund të çojë në ndërprerjen e saj ose kurs patologjike.

Tiparet e veprimit të vitaminës E


Në njerëz, nuk janë gjithmonë reagime të ndryshme oksidimi në të cilat radikalët e oksigjenit janë lëshuar. Normalisht, numri i radikaleve të lira kontrollohet nga sisteme të ndryshme enzimë, por në kundërshtim me svobodnoradykalnoe tyre të pakontrolluara (Perikisnoe) oksidimi mund të shkaktojë dëme serioze në trup, duke përfshirë membranat lipideve e qelizave dhe të aparatit të tyre gjenetike.

Normalisht vija e parë e mbrojtjes së trupit kundër radikalëve të lirë vetëm vitamina janë antioksidantë natyrore (vitamina E, C, A). Në përmbajtjen normal të qelizave të trupit, kaskada oksidimi është ndërprerë që në fillim, pa shkaktuar dëme në qelizat.

Efektet kryesore të vitaminës E

Përveç veprimit antioxidant, vitamina E posedon një numër të efekteve pozitive:

  1. Forcon muret e kapilar, përmirëson vetitë rheological (koagulimit) të gjakut, pengon trombozë patologjike.
  2. Rrit vetitë rigjeneruese e indeve.
  3. Mbështet funksionimin normal të sistemit nervor dhe muskulor.
  4. Pjesë në sintezën e qelizave të gjakut.
  5. Pjesë në sintezën e hormoneve.
  6. Forcon sistemin imunitar.

Vitamina E gjatë shtatzënisë

Në një numër të trupit të veçantë shtetëror sasi normale fiziologjike e vitaminave që ne të merrni nga ushqimi mund të mos jetë e mjaftueshme. Për shembull, gjatë jetës së shtatzënisë, kur veprimtaria e proceseve oksidativ është shumë e lartë. Një tjetër tipar i shtatzënisë është se mbrojtja kundër radikaleve të lira të oksigjenit të nevojshëm jo vetëm nënën, por edhe fetusin në zhvillim në utero. Prandaj, gjatë shtatzënisë, veçanërisht në fillim të mandatit të saj të nevojshme për të siguruar sasi të mjaftueshme të kësaj vitamine domosdoshëm.

Në eksperimentet e kafshëve u treguar se mungesa e vitaminës E në shtatzëninë e hershme përfshin përçarje e implementimit dhe placentation, mbi të cilat varet ushqyerit intrauterine, dhe në këtë mënyrë zhvillimin e fetusit. Kjo është arsyeja pse, pavarësisht nga doza të mjaftueshme të vitaminës E në komplekset multivitamin, mjekët rekomanduar në fillim shtesë acetat tocopherol marrë 400 mg në ditë.

Përveç kësaj, ai ka një aktivitet hormon-tokoferoli. Veprimi i saj është i ngjashëm me veprimin e progesterone - hormonit kryesor që mban shtatzënisë. Kjo shpjegon ndikimin e saj pozitiv me kërcënimin e abortit në fazat e hershme.

Efektet negative të vitaminës E gjatë shtatzënisë

Vitamina E i përket një grupi të vitaminave të tretshme në yndyrë, pra ajo nuk është excreted nga trupi, e tepruar dhe arrin grumbullohet në ind dhjamor. Gipervitaminoza herë shumë të rrezikshme dhe të paparashikueshme gjatë shtatzënisë. Për shkak të kushteve të tilla duhet të shmanget. Konsiderohet i sigurt për dozë shtatzënë tocopherol që nuk kalon 1000 mg në ditë.

Në rast të mbidozë e vitaminës E mund të ketë hypocoagulation (ulur koagulimit të gjakut), trombocitopenia, hypoglycemia (rënie të glukozës në gjak), dobësi, dhimbje koke.

Kur merr doza shumë të larta (më shumë se 10.000 IU në ditë) është regjistruar praninë e defekteve të lindura në fetus. Prandaj, në asnjë rast nuk duhet të rritet me mjekun rekomanduar dozë të kësaj droge. Vlen të përmendet se efekti maksimal pozitiv i marrë vitaminë E gjatë shtatzënisë është vërejtur vetëm në tremujorin e parë, gjatë dy tremujorëve të ardhshëm e ushqyerjes me gji dhe nevojën e grave shtatzëna dhe gratë lactating me vitaminë E krejtësisht të kënaqur komplekset multivitamin për gratë shtatzëna.