Shtatzëni ektopike është kërcënuese për jetën


Shtatzënia, e dëshirueshme dhe madje edhe të planifikuar me shumë kujdes, shpesh bëhet një përvojë e hidhur e një kërcënim të drejtpërdrejtë për jetën. Jo veza e fekonduar gjithmonë zakonisht arrijnë në mitër dhe prykripytsya atje, për fat të keq, ka disa opsione, të cilat së bashku quhen shtatzëni ektopike ose ektopike. Në këtë rast, për shkak të faktorëve të ndryshëm, vezën apo nuk arrijnë në mitër (e barkut dhe shtatzënisë tubave) ose bashkangjitur në dalje në qafën e mitrës (shtatzënisë sheechnaya). Ky i fundit ka komplikime të rënda dhe me pasoja, duhet të flasim për këtë veç e veç.

Një ekskursion të shkurtër në fiziologji


Për ta bërë më të lehtë për të kuptuar se çfarë është shtatzëni ektopike, një vështrim të shkurtër në mënyrën se si duhet të ndodhë një shtatzëni normale. Të vezoreve janë të vendosura në legen, në afërsi të mitrës. Për të marrë në mitër, veza e fekonduar duhet të kalojnë nëpër një tub fallopiane, nisen nga të dy anët e kënde të mitrës në vezore. Midis tub dhe vezore ka mjaft një hendek i madh, në mënyrë që veza ra në tub në Villi saj përfundimtar fymbryy janë të veçantë, si në qoftë se zvarritje një vezë brenda. Nëse mekanizmi ka punuar si duhet, veza (ose tashmë fekonduar ose jo) vonuar në tubën fallopiane dhe lëviz atë në mitër.

Shkaqet kryesore të shtatzënisë ektopike

Por ky proces mund të prishin shumë faktorë. Shkaku më i zakonshëm i inflamacionit. Për më tepër, të dy akute dhe kronike, trajtohen gjatë, por la pas ndryshimeve të pakthyeshme në legen. Si rezultat i inflamacionit fymbryy të rrinë bashkë, dhe në shtrëngim formuar tuba rënda mbështjelljes që parandalojnë vezë për të kaluar.

Shtatzënia ektopike më e rrezikshme?

Nëse prykripylas vezë brenda në tuba fallopiane, atëherë herët a vonë tub nuk do të qëndrojë dhe as vezë lotsjellës apo përpjekje për të kapur në zgavrën peritoneale. Kjo zakonisht ndodh në periudhën e 7-12 javë. Si rezultat i këputje tub, gjakderdhje fillon, e cila mund të kushtojë një jetë grua.

Kjo mund të ndodhë në mënyrë që veza e fekonduar të mbetet në zgavrën legenit, prykripytsya për çdo organ dhe të fillojnë në rritje atje. Dhe kjo kërcënon komplikime të rënda dhe madje edhe gratë të aftësisë së kufizuar.

Trajtim

Trajtim alternativ për shtatzënisë ektopike është vetëm një operacion. Dhe sigurisht, ajo është e mirë në qoftë se ju bëni këtë operacion të shfaqjes së gjakderdhje në këtë rast është mjaft qasje laparaskopike se do të largohet pothuajse asnjë gjurmë në lëkurë dhe shpesh do të mbajë edhe tuba fallopiane dhe për të hequr shkakun e shtatzënisë ektopike.

Si për të kuptuar se shtatzëni ektopike?

Kjo sigurisht që është shumë e vështirë që të njohin në mënyrë të pavarur një shtatzëni ektopike në një fazë të hershme nuk mund të ketë grua. Sepse të gjitha simptomat e shtatzënisë janë në dispozicion, testi është pozitiv, nuk ka simptoma shqetësuese nuk mund të ndodhë deri në gjakderdhje në fillim. Pra, ju nuk doni të lënë gjërat rrëshqitje. Kjo është për të parandaluar pasojat e rënda të shtatzënisë ektopike kështu mjekët avokojnë për regjistrim të hershëm me LCD. Vetëm për shkak se një hetim normale vaginale në shumicën e rasteve të mjaftueshme për të vënë një diagnozë të tillë, dhe me ultratinguj do të konfirmojë atë. Pra, sa më shpejt që ju të shkoni te mjeku pas shtatzënisë, aq më mirë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për gratë që kanë lindur disa fëmijë, dhe besoj se tashmë e di se si mund të ndodhë shtatzënia dhe të respektojnë veten e tyre. Kurrë mos harroni se gjendja e tmerrshme e gjakderdhje brenda barkut, të cilat mund të trajtohen vetëm në spital. Dhe për të arritur atje ju duhet të thërrisni një ambulancë, e cila është shumë e vështirë për të bërë pa vetëdije manifestohet si gjakderdhje brenda barkut! Edhe në qoftë se një herë do të agjërojnë, jo gjithmonë arrijnë të shpejt të marrë në spital. Pra, nuk do të rrezikojnë jetën tuaj më të mirë në fillim të shtatzënisë për të siguruar që çdo gjë është e drejtë!