Muajin e dytë 5-8 javë


Muaji i dytë i shtatzënisë është edhe ngjarje shumë të pasur të rëndësishme. Gjatë këtyre katër javëve, embrioni do të rritet nga 6 mm në më shumë se 3 cm, dhe ajo ka gamën e plotë të organeve të brendshme formuar plotësisht. Dhe ai fillon të lëvizë në mënyrë aktive, edhe pse lëvizjen e tij dhe të holla, ndërsa nëna.

Në moshën 5 javëve të zhvillimit të fetusit, pas 7 javëve të muajit të kaluar, gjatësia embrioni është 6 mm. Zemra e tij ka filluar të rrahur, dhe kjo mund të dëgjohet gjatë ultrazërit. Norma e zemrës 2 herë më i lartë se në të rriturit, dhe është më shumë se 150 rrahje në minutë. Kreu në këtë fazë është i madh në krahasim me pjesët e tjera të trupit dhe vazhdon të rritet me shpejtësi. Ajo është shtyrë fort në gjoks dhe fytyrë tashmë mund të shquhen bazat e syve dhe hunda.

Duart dhe këmbët e fëmijës është më shumë si kodra, por ato kanë filluar të lëvizin.

Javën e 6-të të shtatzënisë javës së 7-të të shtatzënisë 8 javë beremennosti9-të javë të shtatzënisë

Në 6-jave embrioni arrin gjatësinë prej 18 mm, vazhdon të rritet gjymtyrët e saj, ata kanë bërë gishtat mjaft të dukshme. Lëkura mbulon trupin e tij është shumë e hollë dhe transparente. Në këtë fazë fillojnë të zhvillojnë veshët dhe shije, ka fillimet e dhëmbëve të parë. Ai fillon të ndezur vazhdimisht kryejnë somersaults dhe kërcyer, por ju ende nuk mund të mendojnë se. Ajo do të marrë disa muaj para se ju të ndjeni nxitje të fetusit.

Pas 7 javësh embrioni rritet në 25 mm dhe me çdo ditë që të bëhet më shumë si një njeri. Qafë, fytyrë dhe gishtat vazhdojnë të shfaqen. Nuk janë veshët dhe qepallat, nofulla të ulët bëhet e dukshme. Dhe nipples e gjirit gjoks shfaqen.

Pas 8 javësh të shumë aktive në zhvillimin e trurit. Në këtë fazë është shumë më përpara në zhvillimin e të gjitha shqisave, asnjëra prej të cilave nuk kanë formuar ende. Por muskujt dhe nervat janë zhvilluar plotësisht për të lejuar embrioni të kryej lëvizje të thjeshta. Ata fillojnë të dallojnë kockat, dhe gjymtyrë të vazhdojë të rritet. Këtë javë formuar sistemit riprodhues. Qepallat tashmë janë formuar plotësisht, por ata do të mbeten të mbyllura për një kohë të gjatë, deri në muajin e 6-të të shtatzënisë. Sistemi kardiovaskular është pothuajse formuar plotësisht, dhe embrioni veshkave fillojnë të prodhojnë urinë primare, e cila bëhet pjesë e lëngut amniotik. Gjatësia e embrionit është tani rreth 32 mm.

Në nëntë javët e shtatzënisë të gjitha organet e brendshme të fetusit në fund formuar. Pas kësaj, të gjitha ndryshimet që ndodhin me fëmijën, do të jetë i lidhur vetëm me rritjen dhe maturimin e organeve dhe sistemeve. Duart dhe këmbët janë të formuar mirë, dhe gishtat fillojnë të rriten thonjtë. Një muskujt e sapo fituara lejojnë lëvizje të ndryshme, veçanërisht në mitër deri sa nuk e kufizon.

Kjo përfundon periudhën e zhvillimit të embrionit. Fëmija juaj nga një embrion bëhet një fetus.

Ndryshimet në trupin e nënës


Shtatzënia është aktivisht zhvillimin, dhe për këtë arsye trupi është një seri e ndryshimeve të mëdha. Shumica e grave përjetojnë sëmundje në mëngjes, shpesh shoqëruar me nauze dhe vjellje. Përveç kësaj, për një afat shumë tipike dhimbje gjoksi, dobësi dhe lodhje. Të gjitha këto Sëmundjet janë shtatzënë kërkohet nga hormonet që janë përgjegjëse për zhvillimin normal të shtatzënisë.

Vëllimi i gjakut në mënyrë të konsiderueshme rrit për të siguruar rritjen e fluksit të gjakut në mitër shtatzënë dhe organeve të tjera të legenit. Dhe kjo është vetëm fillimi: fundi i shtatzënisë vëllimit të gjakut rritet me 45%. Kjo është një ngarkesë shumë të rëndësishëm në zemrës dhe enëve të gjakut. Por kjo është kjo sasia e gjakut të nevojshme për të siguruar rrjedhjen normale të gjakut placentar dhe të ushqyerit e fetusit.

Një tjetër simptomë karakteristikë e shtatzënisë në këtë fazë është swings papritur humor dhe rrit dobësi. Kjo është gjithashtu një efekt anësor i progesterone. Por mos harroni se të njëjtat swings humor janë disa sëmundje tiroide që shpesh është zbuluar për herë të parë gjatë shtatzënisë për shkak të ngarkesës së lartë në këtë trup.

Gjithashtu, ju mund të vëreni se sasia e lengjet vaginale rritur gjithashtu. Më shpesh kjo tregon një shtatzëni normale, por të jetë i sigurt, duhet të kalojë një shtupë nga florës vaginë.