Sëmundja hemolitike e të porsalindurit


Sëmundja hemolitike e të porsalindurit (HDN) është shkaku më i zakonshëm i vdekjes fetale ose vdekshmërinë foshnjore.

Për herë të parë sëmundja është përshkruar në vitin 1609 nga mamia francez, i cili mori binjakët. Fëmija i parë ka lindur me ënjtje të gjithë trupin dhe vdiq menjëherë pas lindjes dhe tjetri ishte i verdhë dhe i kaloi disa ditë.

Gjatë 300 viteve të ardhshme, është përshkruar shumë raste të ngjashme. Asnjë nga këta fëmijë nuk mund të mbijetojnë.

Vetëm në vitin 1950, shkencëtarët ishin në gjendje për të identifikuar shkakun e kësaj sëmundjeje antitrupave nëna që shkatërrojnë qelizat e kuqe të gjakut të fetusit. Që nga viti 1960 në disa vende kanë filluar hulumtimet klinike duke përdorur antitrupa terapeutike.

Si rezultat i zhvillimit të sëmundjes hemolitik të porsalindur mund të vonojë ndjeshëm. Dhe në 70 vjet ka zhvilluar një sistem të shqyrtimit paralindjes që lejohet të ndajë riskun për paraqitjen e sëmundjes hemolitik të porsalindur dhe të zhvillojnë masa parandaluese. Kjo mund të zvogëlojë ndjeshëm numrin e rasteve të rënda të sëmundjes hemolitik të porsalindur.

Sëmundja hemolitike e të porsalindurit: ajo


Gjatë shtatzënisë së antitrupave të nënës kalojnë nëpër placentë në gjak fetusit.

Është me rëndësi jetike për fëmijën, sepse koha e lindjes së sistemit të vet imunitar nuk ka formuar ende ajo merr rreth gjashtë muaj për të duhet të fillojë të funksionojë normalisht.

Mbrojtja trupin e një fëmije nga infeksionet gjatë kësaj periudhe ofron antitrupa që u transferuan në atë të nënës. Një efekt anësor i kësaj sëmundjeje mbrojtëse mekanizëm hemolitik të porsalindur.

Pse ndodhi kjo

Shkaku kryesor i sëmundjeve hemolitik të porsalindur në papajtueshmërinë e fetusit të gjakut mes nënës dhe sistemit faktori Rh. Faktor Rh varet nga pese grupe të proteinave rezus ndodhen në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut.

Më e rëndësishme e tyre është shpesh një shkak i konfliktit është D-antigjen, edhe pse proteina të tjera (c, C, E, e) mund të shkaktojnë edhe mospërputhjet, por zakonisht jo aq i fortë. Pasi gjaku i nënës merr D-antigjenin, ajo prodhuar anti-D-antitrupave.

Për mjaft të mjaftueshme për sensibilizimin sasi të vogël të gjakut të fetusit. Në mënyrë tipike, ai hyn në gjak kur lindja gratë të parë nëse foshnja është Rh pozitiv. Shkëputje placentar dhe hematoma retroplacental gjatë shtatzënisë të çojë gjithashtu në antitrupa zhvillimit Antirhesus.

Sëmundja hemolitike e të porsalindurit në shtatzënitë pasuese

Kur kontaktuar gjakun e nënës dhe fetusit prodhon imunoglobulinave IgM, i cili mund të kalojnë placentën nëpërmjet molekulave të mëdha.

Kur ju kontaktoni kujtesës qelizat e imunitetit të fillojnë të prodhojnë në sasi të mëdha proteina të tjera mbrojtëse IgG, e cila lehtësisht kalon placentën të fetusit.

Në qarkullim të fetusit është kontakti antigjen D, të vendosura në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut, antitrupat IgG-anti-D, e cila çon në shkatërrimin e eritrociteve (hemolizës).

Tre gradë të sëmundjes hemolitik të porsalindur një kurs të ndryshme të sëmundjes

Në hemolizës butë në fetus shprehur pak dhe nuk ka efekt të rëndësishëm në gjendjen e tij në raste të tilla, ka një rritje të vogël në nivelin e bilirubinës dhe koha e lindjes manifestohet klinikisht sëmundje hemolitik të porsalindur dhe të lehta anemi membranat mukoze të verdhë dhe lëkurën.

Në shumicën e rasteve, sëmundje hemolitik i porsalindur butë nuk kërkon trajtim.

Me më shumë antititel prind është i hemolizës më e rëndësishme, dhe shuma e varfër bilirubin përcaktuar në gjak nënës, e cila është e lidhur me aftësinë e placentës për të shfaqur bilirubin nga gjak e fetusit. Për shkak të faktit se mëlçisë e fëmijës nuk mund të përballen me kaq shumë prej bilirubin, ajo është në rritje.

Pas lindjes së bilirubin në gjakun e të porsalindurve rrit disa herë dhe mund të arrijnë vlerat kritike për fëmijën.

Në rastet e rritjes së pakontrolluar të numrit të fundit bilirubin mund të depërtojnë pengesë gjak-tru në tru e porsalindur dhe të shkaktojë dëme të pakthyeshme.

Kjo situatë përbën një rrezik serioz jo vetëm për shëndetin, por për jetën e fëmijës.

Në sëmundje të rënda hemolitik të normës së porsalindur e hemolizës dhe bilirubin nivelet janë kaq të larta që sëmundja prek pothuajse të gjitha organet.

Para së gjithash, nuk është anemi të rëndë, e cila ndikon në rritjen dhe zhvillimin e fetusit, duke çuar në kequshqyerja e tij. Për më tepër, për shkak të numrit të madh të dëmtuara qelizave të kuqe të gjakut dhe përpjekjet për të rivendosur numrat e tyre të rrisë ndjeshëm në mëlçi madhësi dhe fetusit shpretkë (zhvillimin hepato- dhe splenomegaly).

Për të kompensuar për funksionet e qelizave të shkatërruara të kuqe të gjakut në eritrocitet papjekur qarkullimit të gjakut të marra, duke çuar në erytroblastozu fetusit.

Gjithashtu ndërlikim të rënda të sëmundjes hemolitik të porsalindur është fryti i përgjithshëm ënjtje.

Shkalla e rëndë e sëmundjes hemolitik të porsalindur janë pothuajse gjithmonë fatale për fëmijën e palindur dhe të porsalindur.

Suksesi i kujdesit parandalues ​​dhe të specializuar

Sëmundja hemolitike e të porsalindurit është një komplikacion serioz i shtatzënisë Rh-konfliktit dhe patrajtuar mund të çojë në fundin tragjik të shtatzënisë.

Dhe mos harroni se me çdo shtatzënia pasuese rrit numrin e antitrupave në nënë, dhe kështu peshën e sëmundjes hemolitik të fëmijës të porsalindur në mënyrë progresive në rritje, shumë herë përkeqësohet prognozë. Në situata të tilla vetëm mund të ndihmojë në parandalimin në kohë dhe e duhur të shtatzënisë.