Dietë Gestational diabet për parandalimin


Diabeti Gestational është një nga komplikimet më të zakonshme të shtatzënisë. Incidenca e saj shkon nga 7% deri 14% të popullsisë në grupet me rrezik të lartë.

Diabeti gestational: faktorët e rrezikut


Faktorët kryesorë që kontribuojnë në shfaqjen e diabetit gestational, janë mbipeshë dhe i trashë.

Shtyjnë këto arsye, është shumë e vështirë, kështu që të identifikojnë faktorët e tjerë që mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit gestational është një detyrë shumë e rëndësishme.

Nga kjo pikëpamje me interes të veçantë është përmbajtja e hekurit në dietën e grave shtatzëna, ashtu si hekuri është një nga më të fuqishme pro-oxidant, nivelin më të lartë në trup mund të shkaktojë dëme β-cells e pankreasit dhe shfaqjes së diabetit.

Për të përcaktuar këtë lidhje, një grup i studiuesve i udhëhequr nga Katherine Bowers në Shëndetësisë Studimit II e infermjereve kryer studimi, i cili përfshinte 13.475 gra me shtatzëni Singleton. Studimi u krye 1991-2001. Një total prej 867 janë regjistruar raste të diabetit gestational.

Patogjeneza e diabetit gestational nuk ka sqaruar deri në fund, por ne e dimë se kur është ulur ndjeshëm sekretimit të insulinës nga pankreasi që në kontekstin e rezistenca e insulinës, e cila është një pasojë normale e shtatzënisë çon në sëmundje. Hekur është një nga oksidant forta. Të dhënat e disponuara sugjerojnë efektet e saj toksike në β-cells e pankreasit, të cilat mund të shkaktojnë metabolizmin e glukozës.

Diabetes mellitus gestational dhe hekuri

Ky studim vlerësoi marrëdhëniet në mes të sasisë dhe cilësisë së hekurit konsumuar shtatzënë dhe rrezikun e diabetit gestational.

Hekur në trup vjen në dy forma kryesore: në formën e heme dhe hekurit jo-heme. Burimi i hekurit heme janë kryesisht produktet shtazore (mish, mëlçisë, etj). Hekuri jo-heme gjenden në ushqime bimore, si dhe përgatitjet e hekurit dhe aditivëve biologjike. Hemovoe hekuri absorbohet nga trupi 10-15 herë më të mirë se sa jo-heme.

Rezultatet e anketës tregojnë se përmbajtja e lartë në dietën e hekurit shtatzënë heme është i lidhur me një rrezik të lartë të zhvillimit të diabetit gestational. Ky rrezik rritet ndjeshëm (1.5 herë), nëse duhanpirësve shtatzëna, pasi që pirja e duhanit është gjithashtu një proces i oksidimit dhe rrit efektet toksike të hekurit në trup.

Nga ana tjetër, në grupin e pacientëve me nivel të ulët bazë e hekurit, ka pasur një përqindje e lartë e rezultateve negative të shtatzënisë dhe komplikimet e tij. Pritja Ndikimi i përgatitjeve hekurit në shtatzëni, hekur largohet ulët në plazmën e gjakut, studiuesit të gjejnë drejtimin premtues në të cilën është e nevojshme për të vazhduar studimin.

Rezultatet e studiuesve rekomandojnë që pacientët me rrezik të lartë të diabetit gestational për të reduktuar futje e hekurit heme në nivele normale të hekurit në plazmën e gjakut dhe mungesës së anemi.