Marramendje gjatë shtatzënisë shkaqet


Marramendje, dobësi dhe marramendje janë më shumë se gjysma e grave shtatzëna. Ka disa shkaqe kryesore të këtyre simptomave gjatë shtatzënisë.

Ndryshimi skemën e qarkullimit


Gruaja mitër ka nevojë për rreth 2% të vëllimit të përgjithshëm të qarkullojnë gjakut në trup. Gjatë shtatzënisë, ky vëllim është në rritje, dhe në fazat e mëvonshme, shifra është pothuajse 30%.

Trupi fillon të rritet vëllimi i gjakut është rritur duke përfshirë një lëng të re qarkullimi dhe stimuluar sintezën e qelizave të gjakut. Si rezultat, zemra duhet të punojë në mënyrë emergjente. Gjatë kalimit në sasinë e re e furnizimit me gjak të mund të ndodhin ndërprerje afat-shkurtra të trurit.

Një tjetër pasojë e rritjes në qarkullimin e volumit të gjakut anemi relative mund të bëhet me barrë. Fakti se mungesa e një pjese të lëngshme e gjakut trupi mobilizon shumë e lehtë për shkak të mbërritjes së vazhdueshme të ushqimit të saj, ndërsa sintezë e qelizave të gjakut, duke përfshirë qelizat e kuqe të gjakut që bartin oksigjen, prapa. Si rezultat i kësaj, gjaku i holluar nuk është i furnizuar mirë me oksigjen të trurit, duke shkaktuar marramendje.

Toksikoz

Truri mund të vuajnë jo vetëm nga sasi të madhe të gjakut, por edhe nga të vogla. Situatë e tillë është e mundur kur sindromi toksiciteti gjysmën e parë të shtatzënisë, kur të përzier është një shkak i zakonshëm i të vjella dhe prandaj dehidratim me reduktim të qarkullojnë gjak. Megjithatë, një nga simptomat më të shpeshta të toksicitetit është për të ulur presionin e gjakut, së bashku me faktorët e mësipërm, duke çuar në zalisur dhe marramendje.

Strangulating anijeve

Zgjerimi i mitrës në shtatzëni vonë mund të shkaktojë ngjeshja e venave të mëdha të barkut (në pozicionin e një gruaje shtrirë në anën e pasme). Kjo redukton rrjedhjen e gjakut në zemër dhe mund të manifestohen shkeljen e furnizimit me gjak të trurit.

Mungesa e glukozës

Një tjetër shkak i mundshëm i marramendje mund të jetë rrjedha e pamjaftueshme e glukozës në tru. Mekanizmi i këtij fenomeni është mjaft e thjeshtë.

Gratë shtatzëna shpesh fillojnë të konsumojnë një sasi të madhe të karbohidrateve të shpejtë (ëmbëlsirat, produkte furre etj). Sepse ajo rrit në mënyrë dramatike e sheqerit në gjak, duke shkaktuar pankreasit prodhon një sasi të madhe të insulinës nevojshme për përpunim. Kur ndryshuar sfond hormonal dhe shkaqet e tjera trupi prodhon sasi të tepërta të insulinës. Kështu sheqerit në gjak bie, dhe kështu të uritur trurin.

Arsye të tjera

Për më tepër, marramendje, i dobët dhe dobësia mund të jetë për shkak të sëmundjeve somatike, simptomat janë përkeqësuar gjatë shtatzënisë.