Mitër Antlered dhe shtatzënia


Megjithë rastet e ulët statistikore të cen e organeve gjenitale, në pacientët Obstetrikë me mitër antlered nuk është aq e rrallë. Dhe ky cen klinikisht i mitrës mund të ndodhë në mënyra të ndryshme: disa kanë qenë me fat për të marrë shtatzënë, ariu dhe të lindë pa incidente, vetëm gjatë shtatzënisë për të mësuarit e kësaj patologjie, dhe gra të tjera, në të kundërt, vuajnë nga abort përhershëm apo edhe nuk mund të merrni shtatzënë. Opsioni i fundit është mjaft e rrallë dhe zakonisht janë rezultat i comorbidity për mitrës antlered edhe më karakteristike e abortit. Mitër Antlered dhe shtatzënia - sa e vështirë është?

Statistikat dhe etiologji


Frekuenca e anomalitë e mitrës në popullatë është i vogël, vetëm 0,5-0,6%. Ky grup përfshin të gjitha mundësitë për të mitrës bashkimit të mundshëm me kanalet jo të plotë Muller-së në periudhën embrionale (kur kanalet Muller-së bashkojë formuar plotësisht vetëm një mitër normale dhe zhvillim jonormal ndodh nëse ndonjë faktor thyen këtë proces):

1. shalë mitër (shkalla më e vogël e ndarjes)

2. dyfishim i pjesshëm i mitrës, Septumi intrauterine,

3. mitrës antlered,

4. dyfishimi i plotë i mitrës (mitrës në femra 2, 2 qafën e mitrës dhe zakonisht muri i vaginës)

5. mitër njëbrirësh.

Rreziqe dhe komplikime gjatë shtatzënisë antlered mitrës

Ne nuk mund të themi se mitrës antlered dhe shtatzënisë - gjërat janë reciprokisht ekskluzive. Arsyeja kryesore për vështirësitë në shtatzëni antlered mitër është aftësia e kufizuar e saj strukturore dhe funksionale.

  1. Së pari, prania e brirë do të thotë formën e parë të parregullt të mitrës, gropë e saj si ajo shtrihet në gjatësi relative në normalitet dhe më shumë si një kanal. Natyrisht, në aspektin e implantimin e vezës, një formë shumë më pak të favorshme se normale - trekëndësh. Trashësia e endometrium (endometrium) në bri mitrës dhe uniforme në të gjithë gjatësinë e saj, dhe përveç kësaj, duke pasur parasysh tiparet strukturore mund të jetë shumë më e hollë se normale në mitër.
  2. Së dyti, kjo vështirë se mbart shtatzëninë përgjysmuar mitrës, sepse kufijtë e elasticitetit të tij është shumë më pak se në mitër të plotë. Muskujt Kohëzgjatja e pronës mitrës është tërësisht individuale, kjo varet nga shumë faktorë, duke përfshirë karakteristikat gjenetike e indit lidhor. Prandaj, ndërlikim më e zakonshme e shtatzënisë është një kërcënim i tillë për abortin në 2-3 tremujorin e parakohshme rody.Esche një ndërlikim i shpeshtë i shtatzënisë antlered kanceri i qafës së mitrës është paaftësi. Kjo është një nga mundësitë e abortit kur qafën e mitrës fillon të hapë shumë kohë para lindjes. Në këtë rast, korrigjimi operativ i këtij komplikacion suturing qafën e mitrës, të cilat vetëm të tërheqë para lindjes.
  3. Së treti, mitra antlered është punë shumë e zakonshme patologji. Shkaku i saj një dështim funksionale e mitrës, në shkelje të strukturës normale të shtresës së muskujve, e cila çon në ndryshime në aftësinë kontraktil. Kjo është për shkak të këtë arsye, shumica e grave me mitrës lindjes antlered nga prerjeje cezariane.

Komplikime të tjera gjatë shtatzënisë mitër antlered

Përveç kësaj, mitra antlered është vërejtur shpesh shtojcë shkelje e placentës (placenta PREVIA ose placentë e ulët) dhe patologjisë (modelet shkelje që çojnë në pamjaftueshmërinë placentar) të saj. Një nga komplikimet më të rënda të një shtatzëni të tillë mund të jetë shkëputje placentar dhe gjakderdhje.

Një tjetër pasojë mitra antlered është malposition. Kanceri Horn në mënyrë të konsiderueshme kufizon lëvizjen e fëmijës, sepse fëmija shpesh regjistruar në shkeljes dhe pastaj nuk mund të rrokulliset mbi të kryesore. Në formimin pozicionin zhdrejtë ose tërthor fetusit rrit ndjeshëm rrezikun e abortit dhe të lindjes nga vagina janë të mundshme.

Por shtatzënia aktuale e rrezikut ofrimit në gratë me një mitër nuk antlered kufizuar. Shkaku avilable contractility mitrës shkelje mitrës në periudhën pas lindjes. Kjo, nga ana tjetër, bëhet shkak për komplikacione pas lindjes si hematometra (akumulimit të gjakut në mitër) dhe endometritis pas lindjes.

Duke përmbledhur rreth më sipër, unë dua të theksohet se karakteristikat e shtatzënisë në gratë me mitër antlered dhe ashpërsia e efektet patologjike të pranisë së këtij mitrës defekt është shumë e larmishme dhe unike. Në çdo rast, madje edhe me kurs të favorshme, një shtatzëni të tilla lidhur me rrezik të lartë dhe kërkon monitorim të vazhdueshëm nga një specialist i kualifikuar.