Diagnoza dhe trajtimi i IUGR


Frenim intrauterine rritja (IUGR) e rrezikshme për fëmijën dy gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes.

Në këtë patologji kanë një mortalitet të lartë fetusit: në mesin e fetusit IUGR vërejtur dështuar në 41,9-62,8% të rasteve. Shkalla e vdekshmërisë së të porsalindurve të diagnostikuar me IUGR 4-8 herë më të lartë se fëmijët e normale pesha-Rostov treguesve. Përveç kësaj, 50% e fëmijëve me IUGR kanë evoluar vërejtur pas sëmundje të rënda kronike.

Rezultatet e shtatzënisë dhe fëmija i zhvillimit varet direkt nga gjatësia dhe kohëzgjatjen e efekteve patologjike IUGR në fetus. Kjo është arsyeja pse në fillim diagnoza definitive dhe trajtimin e duhur janë vendimtare në raste të tilla.

Diagnostics


Një metodë e shqyrtimit për të identifikuar IUGR janë ekzaminimi i rregullt obstetrik. Kjo është një nga arsyet që gratë shtatzëna rekomandojmë vizita të rregullta në një obstetër-gjinekologu. Fakti që IUGR referohet atyre patologjive në të cilat shtatzënë mund të ndjehen të përsosur, dhe mjekët shpesh e vështirë për të shpjeguar të gruas që vuan në këtë moment fëmijën e saj dhe ajo ka nevojë për trajtim serioz.

Një metodë më të sakta dhe të besueshme është monitorimi dinamik tejzanor e fetusit. Në ultrazërit normale të shtatzënisë emërojë 5-6 herë për të gjithë shtatzënisë. Gjatë madhësinë ultrazërit matur e fetusit dhe pastaj një tabelë të veçantë llogaritur shtatzëninë e tyre të pajtueshmërisë.

Nëse ka shmangie të emërojë rrjedhjen e gjakut shtesë studimi në Doppler nënë-placenta-fetusit, metodën kryesore të diagnostikimit të pamjaftueshmërisë placentar.

Çfarë pertsentili

Për të kontrolluar rritjen e fetusit duke përdorur pertsentili që lejojnë të gjithë në shtatzëni përcaktuar me saktësi madhësinë e fetusit gestational përputhen termin dhe shkallën e devijimit nga vlerat normative.

Kontrolloni këto opsione mbajtura nga kthesa pertsentilnym janë të bazuara në të gjitha matjeve të bëra gjatë shtatzënisë (lartësia mitrës, madhësia biparietalnyy, diametri i barkut të fetusit, diametër fetusit gjoks, etj). Të gjitha matjet janë të ndarë në intervale nga periudha gestational. Për secilin formular interval dhe të koordinojë për rritje radhët e vlerave variacionit (dmth rregulluar vërejtje nga minimumi në maksimum).

Tregues niveli (në centimetra, gram ose njësi të tjera), më sipër dhe më poshtë e cila është 50% e treguesve të identifikuara quajtur mesatare ose përqindësh pesëdhjetë. Prandaj, niveli më poshtë të cilat janë 25% e treguesve të quajtur përqindje njëzet e pesë, e kështu me radhë. Diagnoza e IUGR vendosur në qoftë se madhësia e fetusit poshtë përqindësh dhjetë për moshën e gestational.

Trajtimi IUGR

Nëse ju gjeni IUGR në çdo fazë të trajtimit. Zgjedhja terapi optimale, kryerjen e një numër të studimeve:

  • Dinamika ultratinguj;
  • Doppler;
  • CTG (ngjizje mbi 33 javë);
  • të diagnostikuar infeksionet (PCR, studimore bakteriologjike dhe bacterioscopic, provë e gjakut për antitrupa ndaj infeksioneve komplekse);
  • të diagnostikuar anomalitë kromozomal (në formën e simetrik IUGR).

Qasja për trajtimin është përcaktuar kryesisht nga studimi si qëllimin kryesor të trajtimit nëse është e mundur të eleminuar faktorin që provokuar IUGR.

Në identifikimin e infeksioneve terapi për të luftuar atë përshkruara. Nëse shkaku i IUGR ishte pamjaftueshmëria kronike placental nga çdo prejardhje, të përshkruajnë barna që përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe rheology gjakut në kombinim me vitamina të ndryshme dhe ilaçe për ushqimin metabolike e fetusit.

Në rastet kur shkaku i IUGR ishte prania e sëmundjeve të rënda extragenital në nënë, trajtimi është kryer në të njëjtën kohë në dy drejtime: në stabilizimin e kursit të sëmundjes themelore dhe përmirësimin e fetusit të nënës. Aktualisht, numri i shtatzënive është rritur në mënyrë dramatike, si në mjekësi ishin teknologjive që lejojnë shtatzënisë për gratë që vazhdojnë shtatzëninë është rreptësisht e ndaluar.

Moti në IUGR

Parashikimi në një vonesë të rritjes intrauterine varet nga lloji dhe shkalla. Kështu, kur unë dhe shkalla IIa e parashikimit IUGR për një fëmijë me trajtim me kohë dhe adekuat të favorshme. Në raste të tjera para morbiditetit të lartë dhe vdekshmërisë, dhe incidenca e efekteve afatgjata.

Shpesh kur rezistenca IUGR për trajtimin dhe përkeqësimin progresiv të fetusit për të ruajtur jetën e tij duhet të mbështetet në ofrimin e hershme. Neonatolgët duhet të merren menjëherë me një seri e tërë e patologjive të shkaktuara nga hypotrophy dhe prematuritetit. Implikimi i këtij të lartë të vdekshmërisë neonatale dhe foshnjore ndërmjet këtyre fëmijëve dhe paaftësisë së tyre.