Ushqimi për gratë shtatzëna, si të mos për të fituar peshë


Shikime në të ushqyerit e duhur gjatë shtatzënisë ndryshuar dukshëm në dekada. Gjyshja ynë, për shembull, sinqerisht besonte se gruaja shtatzënë duhet të hajë për dy.

Mjekësia moderne ka hedhur poshtë kategorikisht këtë premisë, të mbështetur nga qindra e studimeve të tij shumë bindëse klinike.

Nuk është sekret që gjatë shtatzënisë puna e të gjithë organizmit dhe të gjitha sistemet e saj dhe organet veç e veç ndryshon në mënyrë të konsiderueshme. Së bashku me këto ndryshime metabolike dhe në ndryshim nevojat e saj në disa ushqyesve.

Çfarë duhet të jetë dietë për gratë shtatzëna


Një nga faktorët kryesorë që mundësojnë shtatzëninë dhe rritjen normale fetusit dhe zhvillimin e fetusit është të ushqyerit e duhur shtatzënë.

Prandaj, të ushqyerit e grave shtatzëna duhet të përmbushë një numër të opcioneve të jenë të dobishme për nënën dhe për fëmijën e saj.

Para së gjithash, të ushqyerit e grave shtatzëna duhet të jetë racional, që të sigurojë plotësisht ushqyesve thelbësore dhe shtatzënë dhe fetusin. Kështu, ajo në asnjë mënyrë nuk duhet të jetë hiperkaloriynyh.

Parimet themelore të të ushqyerit Shtatzënë

  • Të përmbushur nevojat e trupit të nënës dhe fetusit për ushqyesve.
  • Dietë maksimale të ndryshme.
  • Sigurimi i nevojave shtesë për proteina, kalcium, hekur, vitamina dhe minerale.
  • Sigurimi i një sasi të mjaftueshme të fibrave në dietë për funksionimin normal të zorrëve.
  • Futje shtesë e vitaminës dhe minerale komplekset.
  • Kufizimi i kripës diete, ushqimit alergeneve, preservatives, ngjyra, stabilizant, herbs dhe erëza.

Shifër hollë apo dietë të plotë?

Shumë gra sot janë aq të shqetësuar në lidhje me figurën e saj, pavarësisht nga rekomandimet e vazhdueshme të mjekëve, hani racione minimale sigurta për figurën, që përmbajnë një minimum prej kalorive dhe produkteve ushqimore.

Por, për dietën e fëmijës është absolutisht e papranueshme! Dhe nëna shtatzënë duhet së pari të mendojnë për mirëqenien dhe shëndetin e fëmijës tuaj, jo bukurinë e figurës. E cila, që ra fjala, nuk vuan nga pjesë të panevojshme të mishit të ligët ose peshk.

Por tortë, biskota me çokollatë dhe nuk i përkasin listës së produkteve të nevojshme gjatë shtatzënisë, në të kundërtën, kjo karbohidratet tretshëm shkaktojë formën dhe shëndetin e një fëmije dëmit më të madh.

Ushqimi për gratë shtatzëna: produktet e duhura

Pra, kur planifikimin dietën tuaj, ju duhet së pari të mundësojë atë ushqime sa më shumë proteina (mish, mëlçisë, arra, peshk, vezë, djathë, gjizë) dhe perime gatuar me shtimin minimale të naftës (ushqim me vaj është shumë e vështirë që të tretet, sidomos në vonë shtatzënisë).

Ajo duhet të braktisë plotësisht sheqer, ëmbëlsira, pasta dhe çokollata. Është e nevojshme të mirë të merrni karbohidratet nga pemët (të freskëta apo të thata). Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet lëngje. Gratë shtatzëna nuk preferohet hani lëng të përgatitur nga koncentroheni me agjentë të shtuar për t'u ngjyrosur dhe stabilizant. Ajo është e mirë për të pirë lëngje shtrydhur fllad, pa shtuar sheqer në to.

Dhe sigurisht, e dëshirueshme për të minimizuar konsumin e ushqimeve që përmbajnë alergene fuqishme (vezë, çokollatë, fruta agrume, fruta ekzotike dhe perime). Kjo nuk do të thotë se këto produkte duhet të përjashtohet krejtësisht. Por për të kufizuar numrin e pozitave sigurinë e nevojshme dhe mirëqenien e fëmijës.