Nëse ju keni dhimbje prapa gjatë shtatzënisë


Prapa dhimbje gjatë shtatzënisë: arsye fiziologjike


Jo gjithmonë dhimbje prapa gjatë shtatzënisë është një sëmundje.

Ndonjëherë ato janë shkaktuar nga shkaqe natyrore, të tilla si zhvendoset qendra e gravitetit të trupit të një gruaje shtatzënë, për shkak të rritjes së barkut; duke rritur ngarkesën në shpinë për shkak të fituar peshë; duke ndryshuar nivelet e hormoneve, duke shkaktuar relaksim e komunikimit; hyperextension e muskujve.

Në mënyrë tipike, këto ndryshime ndodhin në gratë në gjysmën e dytë të shtatzënisë. Mungesa e ushtrimit mund të përkeqësojnë situatën apo, anasjelltas, jetese shumë aktive.

Gjithashtu ndikon negativisht këpucë përkojnë gabimisht: ngarkesën në rritje shpinë në mënyrë të konsiderueshme kur ecin në takë të lartë.

Përveç kësaj, dhimbje prapa pothuajse në mënyrë të pashmangshme ndodh në gratë që kanë pasur probleme me sistemin musculoskeletal para shtatzënisë.

Parandalimi dhe lehtësim fiziologjike e dhimbje prapa gjatë shtatzënisë

Prapa dhimbje gjatë shtatzënisë është më e lehtë për të parandaluar se sa për të trajtuar. Për të parandaluar atë:

 • Zgjedhja e këpucëve në një vetmi të sheshtë me një takë të ulët ose;
 • veshin një fashë;
 • Shmangni lëvizjet e papritur;
 • rri, përkulur në karrige e tij;
 • Fjetur përdorimi dyshek gjysmë ortopedike.

Eliminuar plotësisht dhimbje prapa që u ngrit në shtatzëni në fund, është e vështirë.

Megjithatë, ju mund të lehtësojë në mënyrë të konsiderueshme gjendjen e tyre duke përdorur një dietë të pasur me kalcium (produktet e qumështit, peshk, herbs, etj), kalcium shtesë të përshkruara nga mjeku juaj, stërvitje për të forcuar muskujt mbrapa (anim të qetë, twists trungu, not, gjimnastikë, etj .p.).

Përleshjet e trajnimit

Në fund të shtatzënisë trupi fillon përgatitjen për punë. Gjatë kësaj periudhe gruaja mund të ndjehen dhimbje prapa, i shoqëruar nga tensioni barkut.

Përplasjet BrekstonaHiksa, domethënë të quajtur kështu që këto shkurtime janë norma, por nëse intervali në mes tyre zvogëlohet, dhimbje barku është i mprehtë ose të shfaqet diktim nga trakti gjenital, ju duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek.

Shkaqe të tjera të dhemb shpina gjatë shtatzënisë

Prapa dhimbje mund të shkaktohet nga të tjera, shkaqet më të rënda, të tilla si:

 • sëmundjet neurologjike (dhimbje të nervit shiatik, hernie diskale, etj);
 • pankreatitit, inflamacion i pankreasit;
 • urolithiasis;
 • pyelonephritis;
 • abort kërcënuar ose lindje të parakohshme.

Prapa dhimbje gjatë shtatzënisë: diagnoza dhe trajtimi

Në praninë e dhimbje prapa gjatë shtatzënisë duhet të kërkoni këshilla mjekësore. Për diagnozën dhe përjashtimi i sëmundjeve të rënda shpesh kryhen testet dhe studime të tilla:

 • numërimin e plotë të gjakut;
 • urinalysis;
 • Ultratinguj e barkut dhe veshkat;
 • në disa raste MRI tregon shtyllën kurrizore.

Trajtimi varet nga shkaqet e dhimbje prapa. Në prani të terapisë infeksionit urinar antibiotik është treguar, me pancreatitis dietë të rreptë dhe medikamente për të normalizuar funksionin e pankreasit, me tokolityky kërcënuar abortit.

Për të lehtësuar gjendjen mund të emërohet painkillers lejohen gjatë shtatzënisë.