Ndryshimi peshë në normë shtatzënisë dhe patologjisë


Në shtim normal në peshë për të gjithë shtatzënisë duhet të jetë në mes të 8 në 12 kg. Obstetrit amerikane lejojnë një rritje deri në 17 kg.

Shtim në peshë fiziologjike në shtatzënë


Në normepribavka peshë në gratë shtatzëna përbëhet nga disa komponentë:

 • Fruta 3,0-3,5 kg;
 • placenta 0,45-0,8 kg;
 • 1 kg lëngut amniotik;
 • rritja kg matka0,8;
 • zemrat e zgjeruar;
 • rritur ruajtjen e yndyrë;
 • vonojë vody4,5 kg;
 • rritje të vëllimit kg krovi1,3-1,8.

Shkaqet patologjike e peshë të tepërt gjatë shtatzënisë

Në javën e 20-të të shtatzënisë për shkak të disa pikave të parregullt shtim në peshë mund të jetë shumë i dukshëm:

 • placenta e madhe me një fryt të madh;
 • mnohovodye (rritur sasia e lëngut amniotik);
 • ënjtje.

Shtatzënë: përkufizimi i mbipeshë

Në ups mjek obstetër mat vlerësimet pesha dhe pesha të fituar, duke e krahasuar atë me të dhënat e marra gjatë vizitës së mëparshme. Ka tavolina të veçanta rritet me standardet e pranueshme.

Ka etapave: Kompensimi javore nuk duhet të kalojë 22 g per 10 cm lartësi, të tilla si lartësi 150 cm 330 g në javë. Nëse ju fitoni më shumë se sa që është hedhur, mjeku gjen shkakun dhe cakton korrigjimin dhe trajtim.

Gjithashtu i kushtoj vëmendje për indeks të masës trupore përpara shtatzënisë. Rregulla 19,8 e saj të 26. Kur indeksi i 26 grave nuk janë të rekomanduara kompensimin e madhe për shkak të rrezikut të madh të hipertensionit dhe lindjes së një fëmijë të madhe, e cila mund të shkaktojë komplikime të shtatzënisë dhe lindjes. Në gratë trashë e vështirë për të përcaktuar shtatzëninë për shkak të depozitave yndyrore në stomak.

Gratë me një indeks të masës trupore 19 rekomandohet para të fituar peshë shtatzënisë, pasi gratë ligët një rrezik të lartë për të pasur fëmijë me peshë të ulët të lindjes.

Çdo mjek, vlerësimin e shtim në peshë, duke e bërë konkluzione për çdo pacient individualisht.

Mbipesha kërcënon shfaqjen e hemorroide, hipertension, venat me variçe, dhimbje prapa, etj Ka një rrezik të lartë të zhvillimit të diabetit dhe punës së rëndë.