Trajtimi ICSI i infertilitetit mashkullor


Në 30-50% të rasteve shkaku i infertilitetit është paaftësia e një njeriu për të dhënë pasardhës. Në mënyrë tipike, infertilitetit mashkullor i lidhur me sëmundjet nonspecific përfundoi infektive (rubeola, fruthi, shytat) dhe trajtimin e gabuar të sëmundjeve që transmetohen seksualisht. Për shembull, gonorrea.

Shkaku i infertilitetit mund të jetë gjithashtu cryptorchidism (testikujt Në neopuschennya scrotum), varicocele (venat me variçe e kordonin sperme) ose dehje alkoolit, nikotina.

ICSI: zgjidhjen e problemit të infertilitetit mashkullor


Morfologjikisht infertilitetit mashkullor duket larmi të madhe të ndryshimeve patologjike në spermë, oligospermia, astenozoospermiyeyu, teratozoospermiyeyu, azoospermyey etj

Spermatogenesis Më parë, kur këta njerëz janë konsideruar të paaftë plotësisht pafrytshme, dhe e vetmja mënyrë për të arritur shtatzëninë në çifte ishte përdorimi i spermës donatorëve.

ICSI ishte metodë revolucionare që ka lejuar njerëzit që të kenë fëmijë edhe në spermë të cilat nuk jetojnë ose morfologjikisht spermës normale.

Për herë të parë kjo teknikë është përdorur në vitin 1992 në Belgjikë.

ICSI: si procedura

ICSI është mbajtur në pajisur posaçërisht laboratorëve embriologjik nën një mikroskop. Për qelqi përdorur ICSI Microtools (microneedles dhe mikroprisoska), të cilët u bashkuan manipuluesve të veçanta.

Procedura ICSI vetvete mbart embryologist mjek manipulimi me instrumente me anë të një levë të veçantë.

Hapi i parë është procedura e përzgjedhjes së ICSI dhe përgatitjen vezë dhe spermë.

Pas trajtimit enzimatik të oocytes nën një mikroskop të vlerësuar shkallën e tyre të pjekurisë. ICSI mund të kryhet vetëm në oocytes pjekur.

Përzgjedhja e spermës për sfidë ICSI. Shumica e studiuesve janë të prirur të mendojnë se është e nevojshme që të morfologjisë progresive lëvizshme normale.

Por sipas disa studimeve, morfologjia dhe lëvizshmëri nuk ndikojnë në cilësinë e materialit gjenetik. Prandaj, disa laboratorë vlerësuar kryesisht parametrat dhe chromatin spermës në mbi ta zgjedh.

Procedura e ICSI vetvete përfshin disa faza.

  1. Ngrirjen spermës duke përdorur një gjilpërë të veçantë. Në këtë fazë është e rëndësishme për të bllokoj spermës nga rëndë një pjesë të bishtit të tij mbi një pjatë Petri.
  2. Sperma thithje në një gjilpërë të veçantë.
  3. Fiksimin e oocyte në një gotë të veçantë thithje.
  4. Birë oocyte dhe thithje e disa ooplazmy (citoplazmë oocyte). Kjo është e nevojshme për të verifikuar saktësinë e birë.
  5. Injeksion i spermës dhe ooplazmy vezë thith.

Pas ICSI oocytes transferohet shpejt në medium kulturës dhe kultivuar më tej, si dhe pas fekondimit konvencionale extracorporal.

ICSI sot dhe nesër

Pavarësisht kompleksitetit dhe koston e procedurës, ajo është duke u bërë më të zakonshme. Arsyeja nuk është vetëm mungesa e alternativave të kësaj procedure.

Shumë më e rëndësishme është fakti se fëmijët e lindur pas IVF dhe ICSI përdorim, nuk janë të ndryshme nga kolegët e tyre konceptuar natyrshëm.

Komisioni i posaçëm ICSI Shoqëria Evropiane e riprodhimit të Njeriut dhe Embriologji grumbullon vjetore dhe publikon raporte mbi rezultatet klinike të ICSI.

Komisioni gjithashtu monitoron zhvillimin e mëtejshëm të fëmijëve të lindur pas ICSI. Sipas këtyre të dhënave, nuk ka norma shtatzënisë as incidenca i përgjithshëm i fëmijëve të lindur pas ICSI, nuk është shumë i ndryshëm nga treguesit e ngjashme IVF.