Klizmë para lindjes dhe të këqijat


Kohët e fundit, jo të gjitha spitalet janë drejtuar në këtë procedurë higjienike, duke e lënë të ardhmen zgjedhjen e duhur amtare. Por në shumicën e rasteve klizmë para lindjes është ende konsiderohet si një procedurë e detyrueshme kryer para se të bie për repartin nënat të lehonisë.

Rekomandohet shpesh në javët e fundit të shtatzënisë dietë menu shkoni tek: ngrënë më shumë fibra, hani peshk në vend të mishit dhe produkteve të miellit përjashtuar plotësisht. Falë dietë të ulët kalori dhe indeve të bëhen më elastike, dhe procedurat e pastrimit do të jetë më e lehtë.

Pro klizmë para lindjes:


 • marrjen e shpëtoj kapsllëk është një problem i zakonshëm javët e fundit të shtatzënisë;
 • klizmë para lindjes është në gjendje për të stimuluar aktivitetet e përgjithshme ngadaltë: Aktiviteti ndihmon për të reduktuar kancerit të zorrëve;
 • disponueshmëria e procedurave, të cilat nëse dëshironi mund të kryhen në shtëpi;
 • nëse stol në rektum qëndron fort, atëherë klizmë para dorëzimit të nevojshme në mënyrë të qartë;
 • Klizmë detyrueshme në rast C-seksioni, sepse pas suturing një kohë të gjatë që ju nuk mund të shtyjë dhe të zgjas stomakut, kapsllëk japin barrë shtesë për qepje të freskëta dhe të provokojnë ndjesi të pakëndshme dhe të dhimbshme;
 • zvogëluar gjasat e infektimit të fëmijëve nga kontakti me feces dalë gjatë aktivitetit të punës (sidomos në rastin e neglizhencës ose higjienike procedurat duhet të respektojnë personelin e spitalit);
 • fëmijë të lëvizin më lehtë nëpër kanalin e lindjes (legenit) në qoftë se nuk ka vulat në formën e feces në rektum;
 • nga pikëpamja psikologjike është më e lehtë për të nxitur shumë gra duke ditur se zorrët pastrohen (nuk ka ndjenjën e turpit apo shqetësim për problemet e pavullnetshme);
 • një rënie të konsiderueshme në probabilitetin e feces daljes gjatë lindjes, më estetike dhe personelit mjekësor (mamitë puna lehtësim), në rastin e burrit të përbashkët të punës apo të afërm të tjerë;
 • ndjenja e butësi shkak për lirimin trupin e toksinave dhe patogjene.

Rastësisht, argumenti indirekte shtesë për mbajtjen e një klizmë para dorëzimit shërben një nga më të zakonshme prekursorëve lindjes: diarre. Arsyeja është se pak para lindjes (zakonisht disa ditë) trupin e një gruaje shtatzënë prodhon prostaglandin substancë fshehur në stimulimin kontraktimet fazën e hershme () e punës. Ajo gjithashtu aktivizon tkurrje të muskujve të lëmuar të zorrëve, që është shkaku i diarre ose stol të lirshme.

Cons klizmë para lindjes:

 • ekziston rreziku i dysbiosis, sepse së bashku me florën patogjene të zorrëve mund të kulloj dhe mikroorganizmave të dobishme;
 • në prani të kone hemorrhoidal pasakta tip klizmë të dhëna mund të përkeqësojnë situatën dhe përkeqësojnë hemorroide;
 • Nënat e mundshme nuk ndihet mirë;
 • përdorimi shumë i shpeshtë i enemas para lindjes, si një mjet për pastrim mund të çojë në zorrë përgjumje (në qoftë se gruaja i dhënë lindjes shpesh drejtuar në këtë procedurë pastrimi).