Trashje gjatë shtatzënisë


Trashje në shtatzëni është një sindrom infektive inflamator i shkaktuar nga një çekuilibër (dysbiosis) microflora vaginale duke rritur numrin e patogjene oportune dhe një rënie të mprehtë, dhe nganjëherë nuk ka, lactobacilli, të cilat janë një pjesë integrale e microflora normale vaginale.

Më e zakonshme (40% e rasteve) vaginitis shtatzania ndodh:

 • Gratë me sëmundje shoqëruese inflamatore të organeve gjenitale, madje edhe në qoftë se në këtë moment nuk ka asnjë përkeqësimi.
 • Gratë me dysbiosis zorrëve ose shkelje microflora tjera.
 • Në gratë para shtatzënisë për një kohë të gjatë përdorur DIU.
 • Në gratë para kurse shtatzënisë kryer terapi intensive antibiotik (pavarësisht nga sëmundjet e organeve dhe sistemeve).
 • Gratë me imunitet të ulur dhe rritjen e ndjeshmërisë ndaj sëmundjeve infektive të frymëmarrjes dhe të tjera.

Manifestimet kryesore të trashje në shtatzëni


Në akute gjatë procesit është e mundur manifestim më të gjallë e simptomat e trashje sesa në trashje kronike, të cilat kanë qenë një grua për shtatzëninë. Ajo mund të jetë e rëndë (ose jo) vaginal mukozës shkarkimit ose Muco-purulent karakter, me një erë të pakëndshme. Kjo grua mund të shqetësojë siklet, kruarje dhe djegien e organe gjenitale të jashtme, dhemb dhe duke tërhequr dhimbje në fund të barkut. Në disa raste, vaginitis është shuar, implicit dhe mund të përcaktohet vetëm në një përmbledhje nga gjinekologu dhe ekzaminimin mikroskopik të shpifjeve vaginale.

Komplikimet e trashje gjatë shtatzënisë

Trashje gjatë shtatzënisë duhet të trajtohen, pasi nuk është një rrezik të lartë të komplikimeve të saj, si grua dhe fetusi, për shkak të mundësisë së infektimit rritëse. Ajo mund të jetë:

 • mnohovodye;
 • Infeksioni i lëngut amniotik dhe membranat fshikëz okoloplodnoho (horyoamnyonyt);
 • aborti spontan;
 • humbur abortit;
 • lindja e parakohshme;
 • infeksionit intrauterine;
 • zhvillimi i komplikimeve septike në nënën dhe porsalindur.

Parimet themelore të trajtimin e trashje në shtatzëni

Për trajtimin e trashje në gratë shtatzëna është përdorur kryesisht terapi aktuale për të shmangur efektet negative të drogës në fetus, dhe vetëm në raste ekstreme, rreziku i komplikimeve, obstetër përzgjedh këto barna (duke përfshirë antibiotikët) që nuk kalojnë placentar pengesë dhe / ose të ketë një efekt të dëmshëm mbi fetusin. Por ajo duhet të marrë parasysh periudhën e shtatzënisë dhe gjatë formimit të fetusit apo sistemet e tjera të organeve, që nga disa lloje të drogës mund të përdoret vetëm në tremujorin e parë të shtatzënisë, të tjerë në tremujorin e dytë dhe të tretë, pas formimit të placentës.

Në disa raste, menjëherë pas zbulimit të mjekut trashje përshkruan antibiotikë, por vetëm për aplikim aktuale në formën e supozitorëve, ointments, supozitore dhe zgjidhje për aplikimet dhe douching.

Më aplikueshme në këtë kohë decoctions ose infuzione e bimëve të përdorur në formën e lavazheve vagjinore. Kjo mund të jetë: kamomil, Calendula officinalis, yarrow, i urtë officinalis, lëng holluar limoni, etj

Trajtimi i trashje kryhet vetëm me recetë dhe nën mbikëqyrjen e efektivitetit të terapisë. Rëndësi të madhe është procedura higjienës, dietë, duke kufizuar seks dhe jeteses shëndetshme.