Rubeola dhe shtatzënia duhet të dini


Sa më i ulët moshës gestational në të cilën gruaja iu nënshtrua infeksionit, ndërlikimet më serioze të fetusit janë të mundshme.

Kjo është për shkak të faktit se virusi Rubeola ka një teratogjenik të fortë (që çon në anomalitë e lindura dhe deformime) efekt në indet ende të papjekur fetusit dhe janë formuar.

Kjo mund të çojë në keqformime të tilla si verbëri (katarakt kongjenital), shurdhim, defekte në zemër dhe anomali të trurit të gjymtyrëve dhe prapambetjes fytyrës kafkës, dhe mund të shkaktojë shtatzëninë nevynashyvaemosty, fetale, lindje të parakohshme dhe komplikime.

Burimet e infeksionit


Infeksioni mund të fshihet karakter porosi, kështu që shumë gra nuk mund të specifikoni kohën dhe burimin e infeksionit, sidomos fruthi Periudha e inkubacionit mund të jetë deri në tri javë pas kontaktit me një burim të infeksionit.

Kontahyoz virus Rubeola dhe shumë e paqëndrueshme, kështu që edhe ndërsa në pacientët me rubeolës në të njëjtën dhomë (p.sh., duke vizituar institucionin e fëmijëve, ku njëri nga fëmijët u sëmur me rubeolës, ose në kujdesin e një fëmijë të sëmurë edhe para se ai ka puçrra tipike), të lartë e jashtëzakonshme mundësia e infeksionit të grave shtatzëna nga pikat ajrore.

Imuniteti është formuar vetëm pas sëmundjes pas një mënyrë të vaksinimit sistemi i imunitetit artificial më të qëndrueshme dhe më pak e theksuar, kështu që edhe gratë vaksinuar mund të jenë të sëmurë me rubeolës, por në shumë më të lehtë.

Rubeola dhe shtatzënia: çfarë duhet të bëjmë

Nëse infeksioni Rubeola ndodhur në tremujorin e parë të shtatzënisë, një grua zakonisht referohen abortit. Disa gra shtatzëna infektuar me rubeolës, në javët e para të shtatzënisë abort spontan të mundshëm si fetusi bëhet e besueshme për shkak të virusit. Në këtë rast, gruaja ka nevojë për shtrimin në spital të menjëhershme.

Në tremujorin e dytë, kur krasnusi gjithashtu treguar shpesh nga aborti inducing punës hershme.

Në qoftë se ndotja ka ndodhur në tremujorin e tretë, aborti zakonisht nuk e bëjnë sa më shumë reduktuar (por jo tërësisht zhduken) kërcënimi i patologjisë fetusit.

Kjo grua i përket në rrezik të lartë të komplikimeve të shtatzënisë dhe punës dhe të monitorojnë me kujdes të shtatzënisë, sikur ajo është infeksion i mundshëm i fetusit dhe një fëmijë me të rubeolës kongjenitale.

Prandaj në dyshimin më të vogël të rubeolës sëmundje dhe në kontakt me grua të sëmurë shtatzënë duhet menjëherë të zbatohet për obstetër-gjinekologu dhe sëmundje infektive.

Parandalimi i rubeolës sëmundjes gjatë shtatzënisë

Shpesh një grua shtatzënë nuk e di se ajo kishte Rubeolë si një fëmijë apo jo. Në këtë situatë, të kryejë një test serologjik për përcaktimin e antitrupave specifike (IgM dhe IgG).

Nëse analiza është negative, gruaja që është duke planifikuar një shtatzëni, të kryer dhe monitoruar antitrupat titri i vaksinimit të rritet në gjakun e saj.

Vaksinimi shtatzënë nuk është kryer si një probabilitet të lartë të infeksionit të fetusit, dhe futjen e gama globulin, sipas shumë mjekëve mund të lehtësojnë përparimin e infeksionit në gratë, por nuk është në gjendje për të parandaluar shkatërrimin e fetusit.

Për shkak se gratë shtatzëna janë të rekomanduara për të shmangur mundësinë e vizituar qendrat e kujdesit të fëmijëve dhe vendet publike të mbyllura (spitale, dyqane, transport publik, kinema, etj), pa kontakt me pacientët, hedh virusin dhomë më të paqëndrueshme në mjedis dhe të ndjeshme për dallimet e temperaturës.