Djemtë kryer më pak stres në barkun e nënës


Universiteti i studiuesve Adelaide kanë gjetur se kur të ekspozuar ndaj stressors fetusin nëna mashkull nuk do të përpiqet për të përshtaten me kushtet e uhudshyvshymsya dhe vazhdon të rritet sipas planit. Vajzat janë në përgjigje të efekteve negative të normës pak të ngadaltë të rritjes.

Nëse faktori stresi ndikojnë në mënyrë të përsëritur apo ndonjë komplikim tjetër duket, vajzat vazhdojnë të rriten me një ritëm të ngadaltë të qëndrueshme dhe të ndjehen kohë të madhe. Djemtë nuk mund të përshtatet me kushtet e varfra dhe kjo rrit rrezikun e lindjes së parakohshme, vonesa zhvillimore apo edhe vdekje fetale.

Shkencëtarët studiuar shtatzëninë në një sfond të preeclampsia, astma apo pirja e duhanit. Studimi gjeti se ndryshimi i rritjes fetale ritëm është i lidhur me placentar shkeljen e rrjedhës së gjakut, e cila, nga ana tjetër, është për shkak të ndikimit të fetusit kortizolit hormon veshkave. Vajzat kortizolit ndikon placentën në mënyrë që zhvillimi është ngadalësuar pak, ndërsa djemtë këtyre ndryshimeve është.

Kështu, trajtimi i komplikimeve të shtatzënisë duhet të zhvillojë, duke përfshirë gjininë e fëmijës. Përveç kësaj, obstetër duhet të monitorojë shkallën e rritjes së fetusit, e kuptuar se rritja e shpejtë nuk është gjithmonë një shenjë e prosperitetit.