Kërcënim të drejtpërdrejtë Oligohydramnios për jetën dhe shëndetin e fetusit


Oligohydramnios quajtur të zvogëlojë sasinë e lëngut amniotik prej 500 ml ose më pak të lidhur me shkeljen e proceseve të tyre dhe të prodhimit të prodhimit. Mungesa totale e lëngut amniotik quajtur ahidramnionom. Oligohydramnios shoqëruar me një mesatare prej rreth 3% të gjitha shtatzëni.

Oligohydramnios quajtur të zvogëlojë sasinë e lëngut amniotik prej 500 ml ose më pak të lidhur me shkeljen e proceseve të tyre dhe të prodhimit të prodhimit. Mungesa totale e lëngut amniotik quajtur ahidramnionom. Incidenca Oligohydramnios në popullsinë varion nga 0.7% në 5.5%.

Çfarë është oligohydramnios rrezikshme?


Oligohydramnios është i shoqëruar nga një numër i komplikime të rënda. Oligohydramnios pafavorshme është e shprehur në II tremujorin tipike zbulimin e këtij motit simptomë të pafavorshme për shtatzëninë. Për më tepër, në shumicën e rasteve oligohydramnios lidhur me keqformime fetale, shpesh të shumta.

Kur rreziku oligohydramnios jashtëzakonisht të lartë të compression kërthizës kurrizit dhe vdekjen e fetusit. Në gratë shtatzëna me oligohydramnios rrit rrezikun e infeksionit intrauterine të fetusit. Me oligohydramnios shprehur ashpër në mes të lëkurës fetusit dhe amnion formuar damar - lidhjet simonartovy, të cilat janë më pak rritja e vonuar të marrë karakterin e fillesa dhe temat. Ndonjëherë fillesat ndërthur e fetusit dhe kordonin e kërthizës, duke shkaktuar shtrembërim e gjymtyrëve apo gishtat fruta.

Lindja e fëmijës është e komplikuar shpesh nga oligohydramnios në shkelje të veprimtarisë së mitrës, dobësinë kryesore të punës, ngurtësi të qafës së mitrës, shkëputja e parakohshme placentë ndodhet normalisht. Nuk mjafton shkaqet lëngut amniotik e kësaj situate në punë që mamitë janë quajtur membranat banesë ndërprerë mekanizëm fiziologjik të zgjerimit të qafës së mitrës, që zakonisht ndodh për shkak të para presionit të lëngut amniotik. Me komplikime të parakohshëm të ndërhyrjes mjekësore që lidhen me oligohydramnios në punë mund të çojë në hipoksi të rënda dhe vdekje e fetusit.

Shkaqet e oligohydramnios

  • Numri më i madh i rasteve të oligohydramnios (70%) janë sëmundjet infektive dhe sëmundjet inflamatore të sistemit riprodhues.
  • Arsyeja e dytë është frekuenca e rrezikshme preeclampsia komplikimeve shtatzënisë, në të cilin ka rritur presionin dhe hipertensionit dhe hipertensionit gjatë shtatzënisë. Me të gjitha këto kushte është një shkelje e prodhimit të lëngut amniotik duke dëmtuar muret e enëve dhe rrezikun mosfunksionim kapilar. Ashpërsia Oligohydramnios në raste të tilla varet nga kohëzgjatja e procedurës, dhe prania ose mungesa e trajtimit adekuat.
  • Grupi i tretë i arsyeve janë keqformime kongjenitale të sistemit urinar në fetus. Këto përfshijnë kushte të ndryshme patologjike të agenesia plotë dypalësh veshkave të qenët i qartë dobësuar të traktit urinar. Kjo çon në përçarje të prodhimit dhe të ardhurave në amniotik urinë zgavër primar e fetusit, e cila është një pjesë e rëndësishme e lëngut amniotik.
  • Gjithashtu shkakton oligohydramnios mund feto-placentar pamjaftueshmërinë dhe gjendjen e fetusit hypoxic. Kur ata mnohovodye rritje përsëri dhe është i lidhur me rishpërndarjen e rrjedhës së gjakut, centralizimit saj, dmth furnizimin maksimale të gjakut të sistemit nervor qëndror, të zemrës dhe gjendra veshkave e fetusit. Kështu rrjedhjen e gjakut në veshkat dhe mushkëritë - organet përgjegjëse për prodhimin më të madhe të lëngut amniotik në shtatzëni në fund, praktikisht ndalet. Në raste të tilla, nga fillimi deri në reduktimin hipoksi të vëllimit të lëngut amniotik është 1,5-2 javë.
  • Gjithashtu, ndër shkaqet e oligohydramnios shfaqet dhe trashje të ndryshme metabolike nënës, sindroma metabolike, diabeti.

Llojet e oligohydramnios

Pranuar të japë dy forma të oligohydramnios:

  1. në fillim, për shkak të dështimit funksionale e membranave, të cilat janë diagnostikuar në periudhën 16-20 javë të shtatzënisë;
  2. më vonë vërehet zakonisht pas javës së 26-të të shtatzënisë, kur oligohydramnios ndodh si rezultat i shkeljeve të fetusit.

Megjithatë, diagnozë të saktë në fillim ose oligohydramnios vonë të jetë e mundur vetëm në testimin e vazhdueshëm tejzanor për shtatzëninë.

Përveç kësaj, të dalluar oligohydramnios primare, i cili zhvillon në predha të tëra frutore dhe të mesëm apo traumatike lidhur me dëmtimin e membranave dhe në fund lëngu amniotik. Kjo fundi i lëngut amniotik mund të jetë i vazhdueshëm ose periodik.

Oligohydramnios Diagnoza

Diagnoza bazohet në vëzhgimin klinike e shtatzënisë dhe ultratinguj monitorimit. Kur lartësia numri i madh i mitrës dhe perimetrin bark e treguesve standarde këmbë për kohëzgjatjen e synuar të shtatzënisë dhe reduktimin e fetusit të aktivitetit motorik sugjeron ulur sasinë e lëngut amniotik. Indeksi lëngu amniotik, kur shprehu oligohydramnios është 05 cm, me oligohydramnios moderuar 5,18 cm.

Oligohydramnios Trajtimi sot nuk ekziston, për të përmirësuar shtatzëninë gjatë zhvillimit të kësaj gjendje duhet të trajtohet se nëna sëmundje, e cila shkaktoi oligohydramnios.

Menaxhimi klinik i shtatzënisë

oligohydramnios në mënyrë të konsiderueshme të ndryshme në varësi të moshës gestational në të cilën ajo u gjet oligohydramnios. Në qoftë se ajo është zbuluar në tremujorin e dytë, gratë shtatzëna të bëjë një ekzaminim të plotë për të identifikuar shkaqet e oligohydramnios. Sipas vrojtimin, është trajtimi i sëmundjes themelor. Në rast të keqformime fetale, vendos për përshtatshmërinë e shtatzënisë së saj. Në rastet kur oligohydramnios rënda të zhvilluara në fillim të tremujorit të tretë, shpesh mbështeten në ofrimin e hershme në afat prej 31-33 javë. Paktën rrezikshme për fetusit është një variant i oligohydramnios në fund të tremujorit trete. Driving mjek obstetër lindjes kërkon vëmendje të veçantë, lindjes së fëmijës mund të shoqërohet me komplikacione të ndryshme, por rezultati i përgjithshëm për fëmijën zakonisht është e favorshme.

Pra, mos e nënvlerësojnë seriozitetin dhe peshën e komplikimeve të tilla shtatzënisë si oligohydramnios. Vetëm me qasjen e duhur në menaxhimin e shtatzënisë dhe korrigjimin e sëmundjes që ka provokuar shfaqjen e kësaj sëmundjeje të mundshme rezultateve të saj të suksesshëm.