Cikli menstrual pas lindjes


Gjatë gjithë periudhës riprodhuese (kohë kur një grua mund të ketë fëmijë) në gratë që ndodhin ndryshimet ciklike, të cilat së bashku formojnë bazën e ciklit menstrual. Fillimi i tij si ditën e parë të menstruacioneve dhe fundin e fillimit të ardhshëm.

Shtatzënia dhe lindja të kontribuojnë në këtë proces ndryshimet e veta: menstruacioneve gjatë mungon shtatzënisë (Ndonjëherë, megjithatë, gjatë 2-3 muajve të parë të shtatzënisë janë ende në vazhdim), dhe periudha e hershme pas lindjes është një gjakderdhje lohy ndarja që ndryshojnë nga menstruacioneve për natyra dhe bollëk.

Kur rikthehet ciklit menstrual pas lindjes


Restaurimi i ciklit menstrual pas lindjes ndodh në të gjitha mënyra të ndryshme, por kryesisht ky proces varet nga dy faktorë:

  • sa shpejt reduktuar mitrës dhe qafën e mitrës;
  • prania ose mungesa e ushqyerjes me gji.

Restaurimi i organeve riprodhuese

Pra, organet e 6-8 javë para lindjes riprodhuese të grave që ishin të përfshirë në mënyrë aktive në duke dhe lindja e fëmijës, të vijë në gjendjen e tyre normale.

Mitër, pesha e të cilëve gjatë shtatzënisë së tyre është rritur në 1,5-3 kg të reduktuara në mënyrë aktive dhe të reduktuar në madhësi. E njëjta gjë, por shumë më i ngadalshëm me qafën e mitrës.

Në prani të nyjeve (si qafë dhe mbresë pas seksion cezariane) procesin e shërimit ndodh shumë më ngadalë. Mesatarisht, deri në fund të muajit të dytë pas lindjes dhe mitrës së saj dhe mitrës janë të ardhur në formën e tyre antenatal.

Por rregulli nuk është absolute. Shpesh, ky proces përfundon plotësisht vetëm 2.5-3 muaj pas lindjes.

Në çdo rast, në një numër të shqetësimeve rreth fëmijës duhet të ndajë pak kohë për veten tuaj dhe për të vizituar një obstetër-gjinekolog në 2 muaj pas lindjes për të siguruar që procesi i shërimit rrjedh (ose përfunduar) pa probleme.

Laktacionit amenorrhea

Në rast se gruaja gji fëmijën tuaj, kjo rrit ndjeshëm nivelet e gjakut të Hormoni.

Ky hormon stimulon prodhimin e qumeshtit jo vetëm, por edhe pengon funksionin e sistemit riprodhues (që parandalon qelbëzim oocyte dhe ovulacionit, dhe refuzimin e endometrium).

Ndërsa shumë Hormoni në gjak, cikli menstrual pas lindjes zakonisht nuk është restauruar (edhe pse ky rregull ka përjashtime). Duke ulur frekuencën e feedings (me futjen e ushqimeve plotësuese) nivelet Hormoni janë ulur gjithashtu dhe mund të jetë i pamjaftueshëm për të shtypur aktivitetin ovarian.

Pra, me futjen e ushqimeve plotësuese për 1-3 muaj shumica e grave të fillojë me menstruacione. Por ajo gjithashtu ndodh që nivelet e larta të Hormoni mbahen deri në fund të ushqyerjes me gji. Në këtë rast, cikli menstrual është restauruar brenda 2-3 muajve pas ia ndau gjinin.

Cikli menstrual dhe kontracepsioni pas lindjes

Mungesa e menstruacioneve është e rrezikshme dhe se ajo nganjëherë harron në lidhje me kontracepsionin. Shumë madje edhe në shekullin tonë progresive besojnë se shtatzënia nuk mund të ndodhë në qoftë se nuk kishte asnjë menstruacioneve. Megjithatë, kjo nuk është kështu!

Ovulacionit mund të ndodhë para gjakderdhje të parë menstrual. Dhe në qoftë se ju harroni në lidhje me kontracepsionin në laktacion, menstruacionet e parë pas lindjes mund të ndodhë vetëm pas lindjes së dytë Prandaj mjeku 2 muaj pas lindjes mos harroni të pyesni në lidhje me kontracepsionin.

Si lindjes ndikojnë menstruacioneve

Si rregull, natyra e menstruacioneve pas lindjes është disi e ndryshme. Shumica e këtyre ndryshimeve janë pozitive. Kështu, ulur dhimbjen dhe ciklin stabilizues. Por profesion i rrjedhës menstrual, në të kundërt, mund të rritet.

Në 4-6 muajt e parë pas ciklit të parë menstrual pas lindjes ende mund të luhatet pak. Kjo nuk është e tmerrshme, marrëdhëniet e thyer në një kompleks sistemit hormonal hipotalamushipofiznadpochechnikiyaichniki restauruar brenda cikleve pak.

Kur duhet urgjentisht të vizituar një gjinekolog:

  • gji pas 3 muaj kanë kaluar, dhe nuk ka menstruacioneve;
  • menstruacioneve u bë shumë i pasur;
  • ishin menstruacionet e ashpër të dhimbshme;
  • menstruacionet parregullt, kohëzgjatjen dhe natyrën e tyre menstrual të ndryshojnë nga cikli në cikël;
  • menstruacionet normale paraprirë disa ditë paraqet një shkarkesë, shpesh të shoqëruara me dhimbje;
  • gjashtë muaj pas gji kur ju klikoni mbi dalë ka një rënie të qumështit;
  • e trupit ka ndryshuar në mënyrë dramatike (zvogëluar presionin, ka pasur dobësi dhe lodhje të rënda, lëkurë të thatë, rënia e flokëve).

Prania e ndonjë problem me këtë listë një arsye për qasje të menjëhershme për një mjek.