Fibroids mitrës dhe shtatzënia


Diagnoza e fibroids mitrës janë shumë të zakonshme, duke përfshirë në mesin e grave të moshës riprodhuese. Ata janë në të shumtën e rasteve sëmundja është zbuluar gjatë shtatzënisë ose kur duke iu referuar gratë për shterpësi.

Në thelb, mitrës tumor beninj në shtresën e muskujve të myometrium mitrës, të cilat do të formojnë një influencë të veçantë ngarkesës dhe lindjes fetusin. A është e fibroids mitrës pajtueshme dhe shtatzënia?

Madhësive fibroids mitrës dhe planifikimin e shtatzënisë


Fibroids duket si nyjet rrumbullakosura diametër të cilit mund të jetë nga disa milimetra deri në disa centimetra. Nëse nyjet e vogla miomes (deri në 4 cm), dhe janë në mur të trashë të mitrës, kjo nuk është e rrezikshme, sepse ata nuk do të marrë hapësirë ​​dhe të shtrembëroj fruta. Me këto nyjet fakt planifikoni shtatzëninë, dhe gratë shtatzëna me fibroids do të përfshihen në grupin e rrezikut dhe të jetë nën mbikëqyrje të vazhdueshme mjekësore.

Nëse nyjet miomes në një bisht të hollë, rrotullim të jetë e mundur. Pra, në përgatitje për shtatzëni mëposhtme komponentët për të hequr.

Nëse vëzhgimet mjeku dhe fibroids mitrës ultratinguj rritur 1,5-2 herë brenda gjashtë muajve, shtatzënia është e rrezikshme për shëndetin e grave.

Fibroids mitrës dhe konceptim

Nganjëherë gratë nuk mund të merrni shtatzënë për një kohë të gjatë dhe nuk e di edhe pse. Konceptim mund të ndërhyjë nyjet miomes. Ata mund të jenë në murin e mitrës dhe të tubave fallopiane compress lumen duke qenë një pengesë për depërtimin e spermës. Fibroids mund të ndërhyjë në procesin e ovulacionit.

Pasi njësi (matjen e më pak se 12 javë ngjizje) janë hequr, probabiliteti i rritet konceptim. Në rastin e nyjeve miomes mëdha (më shumë se 12 javë të shtatzënisë), mitrës deformyruyuschyh, aftësia për të mbajnë fëmijët pas operacionit është e diskutueshme. Në disa raste (me gjakderdhje), fibroids mund të kërkojë hysterectomy.

Fibroids mitrës dhe shtatzënia

Në qoftë se një nyje grua miomes të vogla dhe të ruhet në një vend të sigurt për të fetusit, ka shumë të ngjarë, ajo nuk do të shkaktojë një kërcënim të abort. Komplikimet lindin kur platsentatsyya (formimi i placentës) është në nyje vend miomes. Shkatërrimi i saj në rritje Villi Chorionic shkakton lirimin e prostaglandins, e cila nga ana çon në rritjen contractility e myometrium. Rezultati i këtij procesi mund të jetë një gabim.

Nëse lidhja e embrionit në murin e mitrës në nyjen kaluar çrregullime normalisht mundshme të qarkullimit të gjakut që mund të shkaktojë abort.

Të fibroids mëdha, rreziku më i lartë i dorëzimit abort ose parakohshme në tremujorin e dytë dhe të tretë. Nuk janë shanset që fëmija do të jetë i lindur me peshë të ulët, keqbërje që jap mundësi të paraqit akt i dënu apo deformim i kafkës për shkak të presionit miomes nyje.

Fibroids mund të shkaktojnë shkëputje placentar, në malposition (pozitën e tërthor, legenit apo predlezhanyyu personale). Kjo, nga ana tjetër, të çon në komplikime në ofrimin apo cezariane. Megjithatë, në disa raste në të njëjtën kohë mund të arrihet vetëm dy gjëra pozitive: të pasurit një fëmijë dhe për të hequr tumorin gjatë seksion cezariane.

Rritja e fibroids dhe shtatzënia

Në disa raste, fibroids mitrës gjatë shtatzënisë rritet dhe të bëhet e rrezikshme, dhe mund të reduktohet në madhësi. Besohet se fibroids gjatë shtatzënisë kryesisht rritet në përmasa, por rritja e fibroids dhe mund të jetë i dukshëm për shkak të rritjes së mitrës.

Rritja e fibroids më të zakonshme në trimesters parë dhe të dytë, dhe në tremujorin e tretë të fibroids janë më të vogla. Në përgjithësi, një rritje e konsiderueshme e fibroids mitrës gjatë shtatzënisë është shtatzënia e rrallë dhe vështirë se e vështirë.

Nga ana tjetër, shtatzënia mund të çojë në nekroza e indeve të fibroids mitrës, e ndjekur nga formimi i cysts, gjakderdhje. Rënia e fibroids mund të ndodhë gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes së fëmijës.

Fibroids mitrës dhe shtatzënisë me IVF

Planifikimi për shtatzëninë me miomes mitrës nuk varet nga mënyra e konceptimit. Çfarëdo qoftë ajo, natyrore ose artificiale (IVF) është e rëndësishme si trupi i gruas është i gatshëm që të mbajnë një fëmijë. Në praninë e fibroids mitrës të mëdha (më shumë se 4 cm ose 10-12 javë të shtatzënisë) për in vitro fertilizimit procedurë nuk është e nevojshme, që nga shanset e abortit. Me këtë diagnozë implant embrional shpesh edhe e pamundur për shkak të patologjisë endometrial.