Mnohovodye kërcënim për nënën dhe fëmijën


Çfarë mnohovodye


Mnohovodyem quhet një gjendje ku sasia e lëngut amniotik është shumë më e lartë se sa nivelet normale. Ndonjëherë vëllimi i lëngut amniotik mund të arrijnë 10-15 litra. Gjendja paraqitet relativisht shpesh, sipas autorëve të ndryshëm 0,2-5,5%.

Mnohovodyem quhet një gjendje ku sasia e lëngut amniotik është shumë më e lartë se sa nivelet normale. Ndonjëherë vëllimi i lëngut amniotik mund të arrijnë 10-15 litra. Gjendja paraqitet relativisht shpesh, sipas autorëve të ndryshëm nga 1:60 deri në 1: 750 shtatzënive.

Shkaqet e polyhydramnios

Arsyet që i japin të rritet në polyhydramnios shumë të ndryshme. Mekanizmat kryesore është të zhvillojë abuzimi amniotik epitelin fluide villous dhe tërheqjen e vonuar të lëngut amniotik. Një rëndësi të madhe në shkaktimin mnohovodyya luajnë sëmundjeve të ndryshme infektive në gratë shtatzëna. Shpesh ajo është shkaku:

  • mycoplasmosis;
  • ureaplasmosis;
  • Klamidia;
  • infeksion citomegalovirusin;
  • SARS.

Këto infeksione provokojnë inflamacion të membranave të fetusit, të cilat shpesh merr një hipersekrecioni shkakton kronike dhe nxitëse membranat amniotik epitelit lëngun. Në përgjithësi, mnohovodyya infektive etiologji llogaritë për 60% të të gjitha rasteve.

Frekuenca e dytë është polyhydramnios keqformime shkaktojnë në fetus. Kështu, pjesa më e madhe e tyre në keqformimeve të sistemit nervor dhe të traktit digjestiv, ato shkaktojnë shkelje të mekanizmit bazë të heqjes së lëngut amniotik lidhur me gëlltitje e frutave amniotik fluide.

Varieteteve mnohovodyya

Polyhydramnios është kronike dhe akute. Polyhydramnios kronike po rritet shumë ngadalë, duke lejuar trupin për të përshtatur për shtatzëna këtë gjendje. Polyhydramnios akute, në të kundërt, po zhvillohet shumë shpejt, papritur, dhe zakonisht përfshin pasoja të rënda, duke paraqitur një rrezik serioz për nënën dhe fetusin.

Manifestimet klinike dhe mnohovodyya saj diagnoza

Mnohovodye rritje klinikisht të dukshëm në mitër, shtatzënisë papërshtatshme dhe simptomë shumë karakteristike e kësaj gjendje luhatje, kur drita pattering në njërën anë të mitrës, vibracionet ndjerë në anën tjetër.

Metoda më e saktë për përcaktimin mnohovodyya sot është ultratinguj, e cila ju lejon për të diagnostikuar në fazat e hershme dhe trajtimin e hershëm.

Komplikimet mnohovodyya

Mnohovodye rrezikshme kryesisht komplikimet e saj. Këto përfshijnë, mbi të gjitha, është hyperextension e mitrës, e cila nga ana mund të çojë në lindjen e parakohshme, kordonin humbje lak dhe pjesë të fetusit të vogla (duart dhe këmbët), shkëputja e parakohshme e placentës. Përveç këtyre nënës dhe fetusit shteteve kërcënuese polyhydramnios kërcënuese dobësinë e aktivitetit të punës, theksuar sindromi compression Cava inferior vena, ngatërresë kordonin e kërthizës rreth qafës së fetusit, e cila është shumë më e zakonshme në mnohohvodii nëpërmjet lëvizshmërisë më të madh të fetusit. Përveç komplikimeve gjatë shtatzënisë dhe lindjes, me polyhydramnios janë komplikimet e mundshme të periudhës pas lindjes. Më të rrezikshme prej tyre pas lindjes gjakderdhje.

Trajtim

Terapia mnohovodyya varet nga shkaqet e saj. Në rast se është shkaktuar nga defektet në fetusit, nuk ka trajtim të veçantë. Më parë, këto mjekët rekomanduar abortin në çdo fazë. Sot qasja për menaxhimin e grave shtatzëna me keqformime fetale të paqarta. Nëse rasti i keqformimeve të sistemit nervor janë ende të rekomanduar për ndërprerjen e shtatzënisë. Por për defektet razvtitya qasje gastrointestinal ndryshuar rrënjësisht. Aktualisht, shumica e keqformime të traktit gastrointestinal trajtuar me sukses nga operacioni, me kusht dorëzimin në spital shtatzënë specializuara ku fëmija do të jepet ekspert kujdes kirurgjikale menjëherë pas lindjes.

Nëse shkaku i polyhydramnios është një infeksion kryer trajtimin e saj të veçantë, në varësi të patogjen. Përgatitjet për të zgjedh mjekun, duke u bazuar në të dhënat e ekzaminimit klinik.