Binjakët shumta shtatzënisë dhe treshet


Frekuenca e lindjeve të shumta në vitet e fundit është rritur dhe vazhdon të rritet. Në mes të shekullit të kaluar, ai ishte rreth 0.3% sot, sipas autorëve të ndryshëm, ajo shkon nga 3 në 5%. Arsyeja qëndron në zbatimin e gjerë të teknologjive të asistuara riprodhuese, të tilla si stimulimi i ovulacionit dhe në fertilizimi in vitro (IVF).

Frekuenca e lindjeve të shumta në vitet e fundit është rritur dhe vazhdon të rritet çdo ditë. Në mes të shekullit të kaluar, frekuenca e shtatzënisë tillë ishte rreth 0.3%. Sot, sipas autorëve të ndryshëm, ajo shkon nga 3 në 5%. Arsyeja ndihmuar teknologjive riprodhuese, të cilat janë duke u bërë gjithnjë e më shumë i përhapur. Ajo është me anë të stimulimit të ovulacionit dhe në frekuencë fertilizimi in vitro i binjakët dhe triplets vazhdon të rritet. Edhe pse në vendin tonë, si në shumë vende të huaja kanë zbatuar në mënyrë aktive kufizime për IVF që janë projektuar për të reduktuar numrin e shtatzënive të shumëfishta.

Incidenca e shumta


Aktualisht, vetëm një për qind e të gjitha shtatzënitë e shumta janë rezultat i konceptimit në ciklin natyror. 99% e mbetur - rezultat i stimulimit te ovulacionit.

Incidenca e lindjes:

Binjakët është 1 në 90 lindje,

Triplets 1 në 8000 lindje,

Katërfishtë 1 në 730,000 lindje.

Megjithatë, incidenca e vërtetë e shtatzënisë të shumta është shumë më e lartë. Kjo është një mesatare prej 20 për 1000 shtatzëni. Por rreth gjysma e këtyre rasteve kanë të bëjnë me shtatzëninë panjohur shumta nëpërmjet vdekjes së dytë të fetusit në fazat e hershme. Fruta matseriruetsya Viktima dhe fruta mbetet në membranat normalisht zhvillim fëmijë. Në përgjithësi ajo është gjetur në shqyrtimin e placentës pas lindjes.

Incidenca e monozigotë (identike) binjakëve është konstante dhe është 1 në 250 lindje. Por frekuenca e binjakeve dizygotic mund të ndryshojnë në varësi të ndikimit të faktorëve të ndryshëm.

Faktorët që rrisin rastet e shtatzënive të shumëfishta.

  • Përkatësia nënë për binjakët,
  • Mosha e nënës 35-39 vjet,
  • Numri i lindjeve (mnohoplodyya rreziku rritet me numrin e lindjeve)
  • Përdorimi i teknologjive riprodhuese të asistuara
  • Konceptim pas anullimit të COCs (brenda 1 muaji pas ndërprerjes së kontraceptivëve oral rrit rrezikun e shtatzënisë të shumta dyfishuar).

Shtatzënia sa keq shumëfishtë

Para së gjithash, komplikimet e saj të shumta për nënën dhe fëmijët. Në gratë shtatzëna me një shtatzëni të shumëfishtë është shumë më keq për të gjitha komplikimet e shtatzënisë: sëmundje në mëngjes shkon vështirë, dobësi të rënda dhe lodhje në fillim, rrezik të lartë të abortit. Për më tepër, kjo ndodh shpesh tolerancë glukozë të dëmtuar, e cila mund të shkaktojë zhvillimin e diabetit gestational. Në pacientët me shtatzëni të shumëfishtë më shpesh zhvillojnë anemi, dhe gjatë gjysmës së dytë të shtatzënisë, në 20% të rasteve të ndërlikuara nga hipertensioni gjatë shtatzënisë. Përveç kësaj, rreziku i shumëfishtë shtatzënisë lindjes së parakohshme, këputje paralindjes e membranave dhe gjakderdhje në periudhën e hershme pas lindjes në mënyrë të konsiderueshme më të larta se në shtatzënitë Singleton.

Komplikime të nënës që lindin natyrshëm komplikime për të fetusit. Kështu, fëmijët nga shtatzënitë e shumta shpesh vuajnë hipoksi dhe hypotrophy lindur e parakohshme dhe të papjekur, e cila nga ana e rrit normën e vdekshmërisë perinatale në mesin e këtyre fëmijëve.

Gjithashtu mos harroni se në shtatzënitë e shumta është 2-3 herë më e lartë se në Singleton fëmijët janë defekte të ndryshme. Përveç tyre ka edhe të veçanta të shumta shtatzënitë e gjendjes: Binjakët bashkuara dhe sindromi transfuzionit feto-fetale.

Diagnoza në shtatzënitë e shumta

Shtatzënisë dyshuari shumta me ekzaminim gjinekologjik lejuar madhësi mitrës më të madhe se të jetë në këtë fazë. Por standard ari për diagnozën e shtatzënisë të shumta është diagnostifikimi ultratinguj. Kur me ultratinguj është shuma e dukshme e frutave, vendndodhja e tyre në mitër, prania ose mungesa e patologjisë së fetusit dhe placentës saj. Ultratinguj gjithashtu na lejon të dallojnë binjakët monohorialnyh nga dihorialnyh. Në monohorialnyh (mbajtur nga një vezë) binjakët gjithmonë 01:59 placentë, dhe në dihorialnyh (nga vezë të ndryshme) dy. Në binjakët dihorialnyh placenta ndryshëm dhe thasë amniotik, kështu që ndarja mes tyre është gjithmonë atje. Por në binjakët monohorialnyh mund të jetë edhe një qese fruta dhe dy. Moti shtatzënia më e favorshme për binjakët dihorialnyh. Shtatzënia me binjakë monohorialnyy më të rënda, ata përbëjnë rreth 73% të rezultatit negativ të shtatzënive të shumëfishta.

Kujdesi para lindjes

Shtatzënia të shumta për shkak të numrit të madh të komplikimeve për nënën dhe fetusit referohet obstetrikë patologjike. Prandaj, ajo kërkon vëmendjen e obstetër. Kur pacientët të shumta shtatzënisë kërkojnë shqyrtime më të shpeshta për të zbuluar komplikime.

Në periudhat kritike (18-22 javë dhe 31-34 javë) është e rekomanduar për të kryer trajtim të pacientit. Ndonjëherë, zakonisht në tre- ose chetyrehplodnoy shtatzënisë, shtrimin në spital dhe pjesa tjetër krevat është një kusht i domosdoshëm i shtatzënisë dhe janë prodhuar pothuajse të gjithë kohën.

Afati i dorëzimit

Kur shumta lindjet afat shtatzënisë janë zakonisht më herët se në Singleton. Po, për periudhën binjakët konsiderohen shtatzënisë plotë-gjatë është 37 javë dhe 35 javë për triplets. Në rast mitra në të njëjtën kohë zhvillimin e katër, pesë, dhe nganjëherë më shumë fëmijë, koha optimale e dorëzimit është vendosur në bazë të gjendjes së tyre dhe shkallën e pjekurisë. Mjekët përpiqen që të vazhdojë këtë shtatzënisë për aq kohë sa të jetë e mundur, por për shkak të elasticitetit të kufizuar të mitrës rrallë rodorazreshena këtyre pacientëve pas 32 javësh.

Kështu, shtatzënia të shumta jo vetëm gëzimi i lindjes së disa fëmijëve, se sa e rëndë barra mbi trupin e një gruaje dhe rreziqe të larta për fëmijët. Kjo është arsyeja pse obstetër në vendet e zhvilluara janë të alarmuar dhe të insistojnë në reduktimin e numrit të shtatzënive të shumta që rezultojnë nga procedurat mjekësore. Në shumë vende ligji ndalon transferimin në mitër më shumë se dy embrione gjatë në fertilizimi in vitro janë pranuar.

Në këtë parim bindur kryesor institucionet mjekësore, por shumë ende vazhdojnë të punojnë si më parë. Kjo çon në Triplets, katërfishi dhe p'yatirneyu. Që nga shtatzënia e tillë është shumë e vështirë për të përcjellë një periudhë të tillë, kur të gjithë fëmijët do të jetë i zbatueshëm, mjekët sugjerojnë gratë të merren reduktim embrion. Por kjo nuk bien dakord për çdo gjë dhe shkaqet e morbiditetit të fëmijëve në mënyrë të qëndrueshme në rritje, për shkak se foshnjat e parakohshme dhe thellësisht e parakohshme janë më së shumti me aftësi të kufizuara.