NSAIDs nuk duhet të përdoret gjatë shtatzënisë


Droga anti-inflamator nonsteroidal (NSAIDs) janë ndër drogat që përdoren më shpesh gjatë shtatzënisë.

Të dhënat për ndikimin mbi fëmijën gjatë shtatzënisë dhe në studimet e mëparshme kanë qenë kontradiktore. Një pikë në këtë çështje arritur të vënë shkencëtarët kanadez i cili kryer studimi bazuar në një mostër të madhe të grave shtatzëna nga regjistri kombëtar.

Lidhja midis përdorimit të NSAIDs gjatë shtatzënisë dhe rrezikun e abortit spontan ishte e paqartë për shkak se asnjë nga studimet e kryera nuk do të provojë efektet e ilaçeve të caktuar ose një të veçantë NSAIDs doza neaspirinovoy, shkruajnë autorët, Dr. Hamid Reza Nakhai-Hidh dhe kolegët nga Universiteti i Montrealit në Quebec. Studimi ynë kishte për qëllim identifikimin lidhjen midis llojeve abort dhe specifike dhe neaspirinovoy dozyrovkamy NSAID, e përdorur për të trajtuar gratë shtatzëna.

Studimi përfshiu 4705 pacientë me aborteve spontane, të përzgjedhura nga regjistri kombëtar të Quebec. Çdo pacient ka pasur 10 gra në grupin e kontrollit të krahasueshme me atë në një numër të parametrave fiziologjike dhe mjekësore. Përdorimi i NSAIDs gjatë shtatzënisë është vlerësuar në të dy grupet.

Që nga 4705 kryesorë të grupit 352 pacientë (7,5%) neaspirinovye përdorur NSAIDs gjatë shtatzënisë, si në 1213 (2.6%) gratë me 47.050 pacientë në grupin e kontrollit. Studimi ka vlerësuar ndikimin në Diclofenac shtatzënisë, naproxen, celekoksibi, ibuprofen, rofekoksib si individualisht ashtu edhe në kombinime të ndryshme.

Si rezultat, ajo u provua se përdorimi i ndonjë neaspirinovoy NSAID në mënyrë të konsiderueshme rrit rrezikun e abortit spontan. Nuk ka efekt dozozavysymoho i drogës gjetur.

Ka studime që tregojnë se NSAIDs neaspirinovoy aftësinë të rrisë rrezikun e keqformime në fetus nëse përdorimi i tyre në fillim të shtatzënisë. Shoqëruar me gjetjet si një rritje të konsiderueshme në frekuencën e aborteve spontane në emërimin e këtyre barnave që janë bazë e mjaftueshme për të rekomanduar trajtimin mjek të mos emërojë NSAIDs neaspirinovye në tremujorin e parë të shtatzënisë, nëse kjo nuk është tregues shumë të rënda. Ne plan për të vazhduar studimin e filluar për të identifikuar mekanizmin e saktë të ndikimit patologjike neaspirinovoy NSAIDs gjatë shtatzënisë, autorët e studimit të përfunduar.

Ky studim është publikuar në shtator në versionin online të kanadez Shoqatës Mjekësore Journal.