Mjedisi amniotik fluide intrauterine


Lëngu amniotik lëngu amniotik apo gjatë shtatzënisë rrethojnë fëmijën, duke siguruar formimin e saj dhe zhvillim normal. Sac amniotik ose fshikëz fetusit shfaqet në javën e 8-të të shtatzënisë, rritja e fetusit si dhe rritjen e saj, duke plotësuar shumën e tij në rritje të lëngut amniotik.

Numri i lëngut amniotik


varet nga kohëzgjatja e shtatzënisë. Kështu, në javën e 10 të vëllimit të lëngut amniotik është rreth 30 ml, 100 ml 13-14 javë, 18 javë janë 400 ml. Maksimizimi sasinë e lëngut amniotik ndodh para 37-38 javë të shtatzënisë, ajo është rreth 1000 ml. Pas kësaj periudhe fillon një rënie progresive në lëngun amniotik, derisa lindjes është zakonisht rreth 800 ml. Në rastin e zgjatjes së vëllimit amniotik shtatzënisë lëngjeve mund të jetë 500 ml ose më pak. Kjo situatë konsiderohet patologjike, pasi që sasia e pamjaftueshme e lëngut amniotik jo vetëm që krijon fruta shqetësim, por edhe prish rrjedhën normale të punës.

Shikoni dhe të ndjehen

Përbërja e lëngut amniotik

gjithashtu ndryshon në varësi të kohëzgjatjes së shtatzënisë: fazat e hershme është transparent dhe është pothuajse identike me plazma e nënës së gjakut, e cila është formuar nga filtrimit dhe gjakut amniotik epitelit villous. Në një datë të mëvonshme, me zhvillimin e sistemeve urinar dhe frymëmarrjes së fetusit, veshkat dhe mushkëritë janë duke bërë një kontribut të rëndësishëm në ndryshimin e lëngut amniotik. Ata bëhen të trazuar për shkak të sekrecioneve të gjëndra dhjamor dhe pikëza të vogla të yndyrës. Përveç kësaj, rritja e fëmijës në lëngun amniotik shfaqen në lëkurën e tij qelizat epiteliale exfoliated, flokët vellus dhe grimcat e lanugo origjinale të naftës.

Lëngu amniotik

updated shpejt

mesatarisht, ata zëvendësohen plotësisht çdo 3 orë. Për të kryer këtë proces dy fruiting amnion trupit dhe chorion; Përveç kësaj, rol të rëndësishëm ka luajtur vetë membrana amniotike. Lëngu amniotik vazhdimisht kalon nëpër trupin e fetusit, duke hequr atë nga produktet e metabolizmit. Deri në 24 javë të shtatzënisë, ky proces ndodh edhe nëpërmjet lëkurës, si neorohovevshiy epiteli ende lejon lëngun të rrjedhin lirisht nëpërmjet lëkurës. Foshnja vazhdimisht gëlltit lëngun amniotik në orë, ai swallows rreth 20 ml lëngut amniotik. Në tremujorin e tretë të shtatzënisë për shkak të lëvizjeve të fetusit të marrë frymë përmes mushkëritë e tij shkon 600-800 ml e lëngut amniotik.

Tjetër

një komponent i rëndësishëm i lëngut amniotik

është urinës fetusit. Deri në fund të shtatzënisë veshkat foshnjës prodhojë 600-800 ml urinë në ditë, në mënyrë që nga formimi i fetusit veshkave në vetvete është në mënyrë aktive duke prodhuar lëngun amniotik e tyre.

Studimi i lëngut amniotik janë kushtuar shumë vepra shkencore, rezultatet e të cilave lejojnë përbërjen e lëngut amniotik për të përcaktuar kushtet e ndryshme fiziologjike dhe patologjike në zhvillimin e fëmijës. Për një studim të detajuar të lëngut amniotik është aplikuar amniocentezës procedurë pushtuese, në të cilën një gardh me ujë për kërkime kryer gjilpërë të veçantë që është futur përmes murit të përparmë të barkut ose qemer vaginale. Ajo mundëson në shtatzëninë e hershme të konfirmojë apo mohojë patologjinë e fetusit, dhe në një datë të mëvonshme për përbërjen e mjekut amniotik fluide mund të konkludojmë pjekurinë e fetusit dhe gatishmërinë e tij për t'u larguar.

Lëngu amniotik

kryen një rol shumë të rëndësishëm mekanike

, krijimin e kushteve të favorshme për lëvizjen e lirë të fetusit në mitër, si dhe mbrojtjen e fëmijës nga ndikimet negative të jashtme. Në lindje fshikëz fetusit mbush dhe për këtë arsye ajo ujërat amniotik gjithashtu luajnë një rol shumë të rëndësishëm, pasi ai ka një ndikim mekanik në qafën e mitrës, lehtësimin e saj të butë dhe dhënien e informacioneve shpjeguese në fazën e parë të punës.

Shtatzënia normale dhe lindjes mund të jetë krijuar në rast të patologjisë së lëngut amniotik. Kushtet patologjike lidhur me lëngun amniotik, dy: oligohydramnios dhe polyhydramnios. Secili prej tyre ka karakteristikat e veta dhe të ndryshme mund të shkaktojë dëm të fëmijës.