Gilbert shkakton sëmundje, simptomat, diagnoza, trajtimi


Sëmundje Gilbert përfshijnë verdhëz trashëguar mirë lidhur me bilirubin metabolike pigment, por jo i shoqëruar nga mosfunksionim të rëndë të mëlçisë dhe biliare pezëm.

Zhvillimi dhe përhapja e sëmundjes Gilbert


Kjo sëmundje në 90% të njerëzve të ekspozuar, dhe hera e parë që sëmundja fillon të shfaqet me adoleshencë dhe është e lidhur me hartimin e pamjaftueshëm të enzimave të mëlçisë (enzymopathies) përgjegjëse për metabolizmin dhe nxjerrje e lidhjeve bilirubin. Kjo nga ana tjetër shkakton përmbajtjen e saj të lartë në gjak (bilirubin i pavarur), e cila mund të shfaqet e verdhë si nga pamja e jashtme të lëkurës dhe mukozës membranat (sidomos sytë, gojën, trekëndësh nasolabial, etj)

Simptomat e sëmundjes Gilbert

Gilbert rëndim zakonisht zgjat 15-20 ditë dhe ndodh relativisht lehtë (trajtohen si pacientëve të jashtëm). Një faktor që shkakton shfaqjen e verdhëzës është stresi, punë jashtë orarit, marrja e pijeve alkoolike që përmbajnë, ekspozimi i zgjatur ndaj diellit, dhe duke marrë medikamente të caktuara (Antibiotikët, salicilatet dhe të tjerët). Më pak të ngjarë të shkaktojnë këtë lëndim, sëmundje infektive, gjendjen pas operacionit, etj, kjo është e gjitha që jep rritur ngarkesën në mëlçi. Yellow mund të jenë lokale dhe është i dobët, por është e shoqëruar shpesh me shkeljen e oreksit dhe të përzier, lodhje, shurdhim në sektor të sipërme të djathtë, fryrje dhe një shkelje e karrige. Në këtë kohë, pacientët janë nervoz, depresive konfiguruar, ata mund të përjetojnë pagjumësi, ka dhimbje të lehta dhe parehati në zemër.

Onazhdy doli, bilirubinemia mirë, ose sëmundja Gilbert, një person ka parë në fund të jetës, herë pas here zahostryuyuchys, por pa prekur kohëzgjatjen e saj. Disa pacientë mund të zhvillojnë mbindjeshmëri ndaj substancave hepatotoxic (alkoolit, materialeve bojë, medikamente të caktuara, etj), dhe shpesh ndodhin kolangitit dhe cholecystitis, cholelithiasis dhe steatoza.

Diagnoza e sëmundjes përfshijnë Gilbert

  • Përcaktimin e nivelit të bilirubin në serum të gjakut (fraksion të tërthortë bilirubin me agjërim të përditshëm dy herë kalon standardi), i njëjti është vërejtur gjatë testeve me acid nikotine dhe phenobarbital.
  • Përcaktimin e nivelit të enzimeve (ALT, AST dhe të tjerët), fraksionet e proteinave në serum të gjakut.
  • Ultratinguj ose Imazhe rezonancë magnetike, scintigraphy (studime radioizotopi)
  • Për të përcaktuar predispozitë gjenetike për sëmundje të kryer këshillime mjekësore dhe gjenetike (të zbuluar mutacione ADN-së)

Trajtimi i sëmundjes Gilbert

Trajtimi vetëm gjatë acarimin dhe për të rritur nivelin e tregon bilirubin holanhioholetsistitov. Kriteri për shërim është për të eliminuar verdhëza me normalizimin bilirubin e gjakut.

  • Gjatë mprehje rekomanduar dietë numër 5, i cili përjashton nga dieta e mish yndyrore, tymosur mish, ushqime të skuqura dhe pikante, erëza, ushqime me preservatives, ngjyra ushqimore.
  • Gjithashtu emërua në rënie natës Corvalol, valokordin dhe përgatitjet e tjera që përmban phenobarbital, i cili zvogëlon nivelin e bilirubin.
  • Gjithashtu rekomandohet për pacientët e mjekësisë choleretic bimor për parandalimin e cholecystitis, kolangiti (përgatitjet e stigmas misri, gjemb gomari, goldenrod, barberry, Shkumë dhe të tjera).
  • Për të parandaluar stanjacion e biliare dyubazhi administruar me xylitol, sorbitol, ujë mineral, etj
  • Pacientët me sëmundje Gilbert nuk ndjekin një shumë kohë për të shpenzuar në diell, vizitoni Solarium, punojnë në kushtet e dëmtimit të prodhimit.