Imuniteti humoral atë


Imuniteti humoral është një nga mekanizmat për zbatimin vetitë mbrojtëse të organizmit në një të mesme të lëngshme. Ndryshe imunitetit qelizor, humoral mbron hapësirën extracellular.

Ndarja e imunitetit qelizor dhe humorale është shumë e kushtëzuar, sepse ky sistem i ndërlidhur.

Parimi i imunitetit humorale


Sistemi humoral imunitar punon nëpërmjet substancave të ndryshme që mund të pengojnë shumëzimin e mikrobeve.

Këto substanca, të quajtur faktorë humoralë imunitet ndahen në dy kategori të gjera: faktorëve të veçantë dhe jospecifike.

Faktorët jospecifik imunitetit humoral

Faktorët jo-specifike janë ato substanca që kanë një specializim të qartë dhe janë shtypëse të mikrobeve në përgjithësi.

Këto përfshijnë:

  • ekstrakte nga indet e trupit;
  • serum dhe qarkullojnë atë proteinat (interferonet të rritur rezistencën e qelizave ndaj viruseve, proteina C-reaktive shkakton përgjigje imune duke e etiketuar objekte të huaja për shkatërrimin e mëtejshëm të proteinave të sistemit të komplementit janë aktivizuar nën ndikimin përgjigje imune të pjesëmarrësve);
  • Secrets gjëndra mund të pengojnë rritjen e mikrobeve;
  • enzimë lizozimë me pronat antibacterial, i cili shkrin muret e mikroorganizmave.

Faktorët e veçanta të imunitetit humorale

Faktorë specifikë është antitrupa ose ndryshe, imunoglobulinat. Ata prodhojnë qelizat B.

Limfocitet janë qelizat e bardha të gjakut. Qelizat B janë formuar në gjitarët e rritur, duke përfshirë njerëzit, në palcën e kuqe të kockave, shpretkë, nyjet limfatike, gjëndra Peyer-së.

Ata reagojnë me antigjenet substancave të huaja kapur në këtë rast gjak ose lëngje të tjera brenda trupit se trupi ynë është konsideruar e rrezikshme, duke bllokuar ato dhe fagocitet, qelizat vrasës absorbuar ato. Antitrupat janë të specializuar në antigjenet specifike.

Antitrupat ndodhin në trup në mënyra të ndryshme. Pjesa e parë kalon nga nëna tek fëmija në utero, dhe trashëgimia e evolucionit të specieve njerëzore dhe lufta e saj për mbijetesë. Pjesa e dytë është transmetuar pas lindjes përmes qumështit të gjirit, është e disa prej antitrupave ishte në gjendje për të shpëtuar jetën e nënës së saj.

Me kalimin e kohës, trupi fillon të prodhojë antitrupat në mënyrë të pavarur nga qelizat burimore ose pas vaksinimit. Antitrupat mund të merrni nga Injection personit të sëmurë. Me këtë mjet, në qoftë se ka një nevojë urgjente për zhvillimin e antitrupave të nevojshme për disa kohë.

Dhe ndërsa sëmundja është formimi i antitrupave nga koha pabarabartë. Ka dy faza:

  • ynduktyvnaya faza (latent) të ditës së parë, antitrupat janë të ndarë në sasi të vogla;
  • Faza produktive 10-15 ditë me një kulm në ditën e 4, është e luhatshme të rritur sintezën e tyre të zvogëlimit gradual.

Trupi ka një memorie imunitar. Disa antigjene mend për një jetë, të tjerët për një kohë. Kur mik rishfaqja antitrupat antigjenike paraqiten në numër të madh në dy ditët e para, dhe personi bëhet i sëmurë ose jo në të gjitha, ose mbart sëmundjen më të shpejtë dhe më e lehtë se sa here te pare.

Kjo është dukuria e sistemit të kujtesës imun ndërtuar vaksinimit dhe Rivaksinimi me periudha të caktuara kohore në mes të vaksinimit.