Imuniteti qelizor atë


Sistemi i imunitetit të njeriut të ndarë konvencionalisht në dy pjesë, humoral dhe imunitetit qelizor.

E para do të thotë për të mbrojtur trupin me anë të molekulave të veçanta që gjenden në plazmën e gjakut dhe lëngjeve biologjike.

Sistemi i imunitetit qelizor përfshin qelizat e veçanta të llojeve të ndryshme, në gjendje të njohin dhe shkatërrojnë agjentët e huaj.

Qelizat e sistemit imunitar


Në qelizat e sistemit imunitar të përfshirë në vijim:

  • makrofagjet (qelizat që mund të thithin bakteret dhe grimcat toksike);
  • Qelizat natyrore vrasës (qelizat që njohin tumoret dhe viruset);
  • Qelizat T të llojeve të ndryshme.

Qelizat T të marrë emrin e tyre nga shfaqeshin origjinën, si të gjitha qelizave të gjakut në palcën e kuqe të kockave, piqen në thymus (gjëndër thymus vendosur në bazën e qafës).

Gjatë qëndrimit të tij atje, ata kanë aftësinë për njohjen e llojeve të veçanta të antigjeneve (proteinat e huaja), kështu që në rast të kontaktit të përsëritur trupit me një agjent të veçantë infektiv mund të shpejt të shkatërruar atë. Falë kësaj, ne pothuajse kurrë nuk sëmuren përsëri disa sëmundje, të tilla si dhenve apo fruthi.

Qelizat T kanë disa varieteteve. Më të famshme të tyre T-vrasësit që shkatërrojnë agjentët e huaj si citokineve përzgjedhura (substanca toksike).

Gjithashtu të përfaqësuara në qelizat T-ndihmëse të njeriut që ndihmojnë në diagnozën e infeksioneve, T-suppressors rregullojnë pushtetin e përgjigjes imune dhe qelizat e kujtesës, të aftë për shumë vite për të ruajtur informacione në lidhje me një antigjenit të veçantë.

Punojnë imunitetit qelizor

Duke përdorur aftësitë e qelizave të imunitetit, sistemi qelizor imunitar është në gjendje për të siguruar mbrojtjen e trupit në disa mënyra.

  1. Duke aktivizuar qelizat T të sistemit që mund të njohin qelizat e huaja në një fazë shumë të hershme, të transmetojë informacion në lidhje me antigjenet e tyre në nyjet limfatike dhe të sigurojë diferencimin e një numri të madh të T-vrasësit. Që qelizat e infektuara me viruse, qeliza bakteriale dhe qelizat e tumorit të shkatërruara.
  2. Duke aktivizuar makrofagjet dhe qelizat vrasëse natyrore që shkatërrojnë praktikisht çdo antigjenet që depërtuar në qelizat.
  3. Duke stimuluar sekrecionet e citokineve të cilat ndikojnë në qelizat e tjera të sistemit imunitar në mënyrë që i gjithë sistemi i imunitetit të njeriut ka punuar pa probleme.

Synimet imunitetit qelizor

Sistemi më efektiv i imunitetit qelizor punon relativisht i pavarur i mikroorganizmave, si dhe ato që infektojnë qelizat e shëndetshme.

Gjithashtu sistemi qelizor imunitar është në gjendje të njohin qelizat e infektuara nga viruset e përfshira në luftën kundër qelizave të tumorit dhe të mbrojtur kundër kërpudhave dhe protozoa.

Qelizat e imunitetit të sigurojë një proces të refuzimit indeve, duke përfshirë edhe pas transplantimit. Prandaj, në disa raste, pacientët me organet e transplantuar përshkruesit që të shtypur imunitet qelizor.